Bezbednosna pravila raftinga

DOBRODOŠLI NA RAFTING SA SU TIFRAN!

PRE ULASKA U ČAMAC SKIPER ĆE VAM NAVESTI PRAVILA PONAŠANJA I MOLIMO VAS DA GA I PORED ČITANJA OVOG PRAVILNIKA PAŽLJIVO SASLUŠATE!

U OBAVEZI STE DA PROČITATE OSNOVNI PRAVILNIK PONAŠANJA NA RAFTINGU KOJI VAŽI ZA SVE UČESNIKE

1. SVI UČESNICI RAFTINGA SU U OBAVEZI DA PRED SAM POČETAK POTPIŠU PRISTUPNICU KOJOM POTVRĐUJU DA SU UPOZNATI SA PRAVILIMA KOJI VAŽE NA RAFTINGU I DA UČESTVUJU NA VLASTITU ODGOVORNOST.

2. KLUB POKRIVA OSIGURANJE ZA SVAKOG UČESNIKA (UKLJUČENO U CENU RAFTINGA)

3. UČESNICI RAFTINGA DUŽNI SU POMAGATI OSOBLJU KLUBA U SVIM PRIPREMNIM RADNJAMA OD STARTNE DO CILJNE TAČKE RAFTINGA (UNOŠENJE ČAMCA U VODU, IZNOŠENJE ČAMACA IZ VODE, DUVANJE ČAMACA I SL.)

4. SKIPER ČAMCA ODREĐUJE RASPORED SEDENJA I VESLANJA U ČAMCU. PRE SAMOG RAFTINGA SKIPER PROVERAVA OPREMU UČESNIKA – DA LI JE PRAVILNO OBUČENA I ZATEGNUTA.

5. IZ ČAMCA SE NIKADA NE ISKAČE, NITI SE NA BILO KOJI DRUGI NAČIN NAPUŠTA ČAMAC BEZ DOZVOLE SKIPERA.

6. PAUZE ZA KUPANJE ILI ODLAZAK U WC SE PRAVE NA ZAHTEV UČESNIKA I UZ DOGOVOR SA SKIPEROM KOJI ĆE ODLUČITI KADA I GDE JE NAJBOLJE NAPRAVITI PAUZU.

7. STROGO JE ZABRANJENO DODIRIVANJE I HVATANJE GRANA ILI STENA IZ ČAMCA, RUKAMA ILI VESLIMA. U SLUČAJU NAILASKA NA GRANE SKIPER ĆE DATI KOMANDU KOJOM ĆE SE GRANE IZBEĆI ZALEGANJEM NA DNO ČAMCA.

8. SVO VREME RAFTINGA UČESNICI SU DUŽNI DA NA SEBI NOSE ZADUŽENU OPREMU I VODE RAČUNA O NJOJ DO ZAVRŠETKA RAFTINGA. ODREĐENE DELOVE OPREME MOGU SE SKINUTI SAMO KADA IM TO SKIPER DOZVOLI PROCENIVŠI DA JE TO BEZBEDNO U DATOM TRENUTKU.

9. DOK SU U ČAMCU SVI UČESNICI MORAJU DRŽATI JEDNU NOGU U PREDVIĐENOM MESTU NA DNU ČAMCA ONAKO KAKO IM TO SKIPER BUDE POKAZAO.

10. U SLUČAJU ISPADANJA IZ ČAMCA ILI PREVRTANJA ČAMCA, NEMA POTREBE ZA PANIKOM. ONA SAMO ODMAŽE!
UKOLIKO NEMA MOGUĆNOSTI DA UČESNIKA KOJI JE ISPAO ODMAH VRATE U ČAMAC, RAFTER SAM TRAŽI POGODNO MESTO IZLASKA NA OBALU ILI PRODUŽAVA SPUŠTANJE NIZ VODU NA NAČIN KOJI ĆE SKIPER POKAZATI PRED SAMO ISPLOVLJAVANJE.

11. U ČAMAC JE DOZVOLJENO UNOŠENJE LAGANE UŽINE, OSVEŽAVAJUĆIH BEZALKOHOLNIH NAPITAKA. JAKO JE VAŽNO DA AMBALAŽA NE BUDE OD STAKLA.

12. UČESNICI MOGU NA SVOJU ODGOVORNOST UNETI U ČAMAC FOTO APARATE ILI MOBILNE TELEFONE KOJI SE MOGU STAVITI U VREĆU PREDVIĐENU ZA ODLAGANJE STVARI NEOTPORNIH NA VODU I KORISTITI IH PO POTREBI.

13. KONZUMIRANJE VODE IZ REKA JE STROGO ZABRANJENO! SVEŽU VODU JE POŽELJNO PONETI U ČAMAC.

14. ZA SVE NEJASNOĆE I ZAHTEVE OBRAĆATE SE SKIPERU ČAMCA PRE I ZA VREME SAMOG RAFTINGA.

15. VESLAČI SU OBAVEZNI DA VESLAJU NA KOMANDE KOJE IM SKIPER PREDOČI PRE RAFTINGA.

16. SVE NAVEDENE MERE SE PREDUZIMAJU I POŠTUJU RADI VAŠEG LEPŠEG I BEZBEDNIJEG BORAVKA NA RAFTINGU

_________________________________________