Veliki Rzav

Veliki Rzav je najčistija reka u Srbiji. Dugačka je 62 km.

Veliki Rzav izvire u podnožju planine Mučnja visoke 1536 m, koja se nalazi između Kokinog Broda i Ivanjice, istočno od planine Murtenice i južno od Javora.

Prave ga Presečka reka koja izvire na obroncima planine Čemernice i Jamčica u selu Močiocima.

Od Močioca Rzav teče kanjonom do Visoke. U tom delu nema pristupnih puteva, a reka nije plovna za čamce.

Od Visoke, gde se nalazi Visočka Banja sa termalnim izvorima, se ulazi u Visočki kanjon, gde je plovno samo po visokom vodostaju.

Na potezu od Radoševa do Kruščice se nalazi suženje i kaskada visine oko 2m. Tu počinje Radoševski kanjon koji je dug oko 4 km.

Sam početak raftinga, od mosta u mestu Kruščici ne obećava baš neki dobar provod, zato sto je u tom delu reka uska i grane sa obale čine ovaj deo jako teškim za rafting, vec posle nekih 10 minuta veslanja konfiguracija reke počinje bitno da se menja, tj. ulazi se u kanjon Orlovače. Ovaj deo Velikog Rzava može da se uporedi sa Tarom. Reka je i dalje uska, ali nema rastinja i grana, već je levo i desno čista stena koja lagano prelazi u dubok kanjon. Jako lepa i uzbudljiva reka, koja protiče kroz čist krečnjački kanjon, sa jako brzim protokom vode i konstantnim manjim bukovima. U kanjonu Orlovače se nalaze dva buka težine III. Nakon izlaza iz kanjona Orlovače, Rzav teče između sela Ravni i Drežnika koji pripadaju Užičkoj opštini sa leve strane, i sela Severova u Ariljskoj opštini sa leve strane. Od Drežnika, Rzav teče na istok prema Rogama. U Rogama je poslednji mogući izlaz sa reke pre Svračkova gde se gradi brana, tako da zbog bezbednosti učesnika, cilj ovogodišnje prve Regate na Rzavu su bile Roge.

Posle Roga, Veliki Rzav ponovo ulazi u prelepi kanjon gde se nalazi još jedan buk težine III. Reka je jako bistra, nema ni trunke zagađenja i voda je pitka. Rzav dalje teče na istok prema Svračkovu

Nažalost, zbog izgradnje brane Svračkovo, svo drveće sa okolnih brda je isečeno i bačeno u reku, pa više nije bezbedno ploviti čamcem. Kada bude završena brana, kanjon u Rogama će biti potpuno potopljen, ali tu nije kraj planova. Na Rzavu se planira i izgradnja brana u Rogama i Orlovači, koje će čistu planinsku reku umrtviti i pretvoriti u tri akumulaciona jezera.

Kod Svračkova se Mali Rzav uliva u Veliki Rzav sa desne strane.

Pre ulaza u Arilje na Rzavu se nalazi nekoliko prelepih plaža : Urjak, Bosa Noga, Žuta Stena. Ispod Bose Noge se nalaze Sonjine Čari, vrlo nezgodan i uzak prolaz za čamce, prolazan samo pri većim vodostajima. Ispod Žute Stene je brana Ševelj, a posle brane Rzav protiče kroz Arilje gde se uliva u Moravicu.

deonica km težina plovna za rafting
Kruščica - Roge 19 km II-III proleće
Roge - Arilje* 10 km II-III proleće

* Zbog izgradnje brane u Svračkovu, Rzav u ovom delu više nije bezbedan. Obratiti pažnju na Sonjine Čari i veštačku branu Ševelj.

VODOSTAJ VELIKOG RZAVA