Čamci za rafting

Rafting

Čamci za rafting su posebno konstruisani za dobru plovnost i maksimalnu upravljivost na divljim vodama. Poseduju dno koje se naduvava i na njemu su rupe kroz koje otiče sva voda koja se na bukovima ulije u čamac. Izradjeni su od hipanola koji je lakši i otporniji na sve agresije stena i granja koje čamac treba da istrpi tokom raftinga. Uglavnom su napravljeni od četiri zasebne komore plus dno pa i ako dođe do ostećenja neke od komora do obale se moze bezbedno stići.

Za pogon i upravljanje rafting čamcem koriste se klasična kanuistička vesla koja imaju jednu lopaticu dršku i dužine su od 1500mm.

Koliko koštaju čamci i oprema za rafting?

Rafting spada u skuplje sportove, a za bavljenje raftingom za šestočlanu ekipu je potrebno :

Čamac (2000-2500 evra),

6 prsluka (oko 250 evra)

6 kaciga (oko 150 evra)

6 neoprenskih odela (kratkih oko 200, dugih oko 600 evra)

6 pari neoprenskih čizmica (oko 200 evra)

6 aluminijumskih vesala (oko 150 evra), karbonska vesla koja koštaju i do 200 evra po komadu, ovog puta nećemo razmatrati

sigurnosno uže, uže za okretanje, pumpe, pribor za prvu pomoć (oko 100 evra)

Da bi se jedan šestočlani tim kvalitetno opremio za bavljenje raftingom, potrebno je oko 3500-4000 evra. Naravno, može da se nađe i jeftiniji polovni čamac, i nešto jeftinija i polovna oprema, ali treba imati u vidu da treba da se ima po neka rezervna garnitura opreme, rezervno veslo, što i povećava trošak.