April u Rumuniji

25.04.2016

1. Černa
Sa kanuom i raft čamcem smo se spustili niz gornji tok Černe u nacionalnom parku Domogled - dolina Černe. Lokalni rafteri voze gornji deo u dve kratke etape i preskaču 2 km katarakta i opasnog dela kanjona, što su i nama preporučili, ali ih mi nismo poslušali. Kanu je prošao, raft smo preneli, a ostatak kanjona prošli bez problema, pa smo prve dve deonice prošli odjednom. Ipak zbog problema sa dve probušene gume na automobilu, Tasa i Combe su morali da skrate spust i odu za Herkulane da traže vulkanizera, a nas četvorica smo nastavili kroz vrlo lep kanjon. Prešli smo oko 15 km po jakoj kiši i dobrom vodostaju, a čamac Colorado je kao stvoren za ovu reku. Poneseni izuzetno zanimljivim raftingom smo produžili i do mini-hidrocentrale gde smo preneli čamac i nastavili do motela Dombravite gde smo se pred sam sumrak našli sa Tasom i Combetom (ne preporučujem ovo, sa vode treba izaći pre elektrane što su lokalni rafteri uradili). Posle smo otišli na termalne izvore koji se nalaze ispod velike hidroelektrane i akumulacionog jezera Pricase, gde smo i kampovali.
Donji tok smo vozili od brane do hotela Roman, krenuli smo ujutro i nismo čekali da puste vodu sa brane, pa i nije bilo nešto zanimljivo. Kod hotela Roman smo se banjali na termalnim izvorima, pa smo posle toga krenuli za Beograd - Tasa, Combe, Lapa, Sale, Petar i ja - sve u svemu, proveli smo lep vikend u Rumuniji.

FOTOGRAFIJE


2.Žiu
Pod dobrim utiskom sa Černe, krenuli smo posle 2 nedelje opet za Rumuniju u sličnoj ekipi (6 ljudi, Veliša umesto Tase), ali ovog puta na reku Žiu u subotu ujutro, što je bila greška jer je put duži - preko 300 km, na granici smo ovog puta čekali dugo, a i sa oba auta smo imali probleme i kvarove. Ipak smo u subotu popodne stigli da spustimo jedan deo reke dug oko 12-13 km. Kampovali smo kod manastira Lainića, ali smo u nedelju zbog svega bili prilično umorni i izmrcvareni pa nismo spuštali drugi deo reke, nego smo odmah ujutro krenuli nazad za Beograd. Na Žiu treba ubuduće planirati da se ode na 3 dana, treba obići i nacionalni park Retezat, ali je vredelo otići i na ovu reku, kao što i vredi putovati u Rumuniju koja je vrlo lepa zemlja.

Dušan Jokić

FOTOGRAFIJE