Durmitor - Tara 17-21.06.2009.

22.06.2009

Ekipa u sastavu:

Marko Tonic (tifran)

Miroslav Blagojevic - Role (tifran)

Dimitrije Dimitrijevic - Micko (tifran – asak)

Alksandar Vidojevic - Coje (tifran – stari clan)

Pedja (u sastavu zelene posade)

Uros Jovanovic (tifran) - vodja akcije

 

Sreda, 17.06.  BG - Bastasi

Krenuli iz BG-a oko podneva sa dva automobila, putovali preko Romanije (Sabac – Loznica – Zvornik – Milici – Han Pjesak – Ustipraca – Gorazde – Foca), ovim putem ima tacno 390km, i putuje se 6,5h uz postovanje ogranicenja brzine, put je odlican i nema guzve. U Bastase kod Save stigli u vecernjim satima, gde smo prespavali.

 

Cetvrtak 18.06.  Bastasi – Sljivansko – Radovan Luka

Spakovli opremu u iznajmljenog Land Rovera i oko 8h kreuli iz Bastasa prema Sljivanskom (splavistu). Ovaj put prolazi iznad kanjone Pive, Pivskog jezera i brane, zatim se surovim predelima penje na Durmitor i prolazi pored Bobotovog Kuka, nakon toga izlazi na Zabljak i odatle se spusta pored mosta Djurdjevica Tara do Sljivanskog. Ovim putem smo putovali nekih 4-5h, uz dosta zaustavljanja.  Zadrzavali smo se u kanjonu Pive, na Durmitoru se grudvali i slikali na snegu, od Zabljaka smo skrenuli sa puta kako bi posetili Crno Jezero na 1422mnm, i oko 14h stigli na Sljivansko.

 

-         Taksu na Sljivanskom su nam naplatili po “nekoj kako kazu staroj ceni” koja kosta 30eur po osobi, s tim sto SKIPER NE PLACA TAKSU, tako da je ispalo 25eur po osobi.

 

Deonica Sljivansko – Radovan Luka je relativno mirna i prelepa. Prolazi se ispod Mosta Djurdjevica Tara, pored usca reke Ljutice (ogromna bujica), Zugica Luke, Manastira na Lever Tari, kao i pored mnogih malih vodopada i siga…. U kamp Radovan Luka smo stigli oko 19h. Prilazeci kampu Radovan Luka ugledali smo fino dizajniran bilbord 3x2m na kome pise “strogo zabranjeno unosenje hrane i pica”, sto znaci da iako smo poneli hranu i pice, moramo kod njih u kampu da kupimo sve.

 

-         Postavljanje satora je 10eur (po satoru), vecera+dorucak 14eur po osobi, pivo 2eur, coca cola 2eur, kafa 1,5eur, LOZENJE VATRE (bez drva) 5eur. DRANJE!!!

 

Petak 19.06. Radovan Luka - Brstanovica

Krecemo iz kampa oko 10h, olaksani za nekih 160eur. Posle nekih 15 – 20 min veslanja nailazimo na livadu sa desne strane velicine kosarkaskog terena, livada u sred kanjona J, sledeci put kampujemo ovde, gde je sve dozvoljeno. Nastavljamo dalje pored prelepih vrela koja se ulivaju u Taru, i stizemo na najlepse mesto na Tari “Bajlovica Sige”. Tu smo se penjali uz vodopade na Sigama, i pratili reku iznad vodopada sve do pecine odakle reka istice. Pecina je jako velika i od ulaza zavija u desno, da bi smo usli malo dublje u pecinu morali smo da preplivamo reku u samoj pecini i da se levim zidovima prepinjemo ka unutrasnjosti pecine (posto je desni zid jako gladak i tezak za penjanje), kroz pecinu sam se zavukao oko 100m, do racvanja reke i koliko sam mogao da osvetlim lampicom sa upaljaca, dalje nisam smeo bez opreme posto drugi kanal reke podvlaci u stenu. Od Bajlovica Siga nastavljamo dalje po jakom suncu i na najmirnijem delu reke, bukvalno na tepsiji, kolega Pedja (medo brundo) se malo sapleo u zelenku, pa smo se neplanirano svi nasli u vodi sa camcem okrenutim naopacke. Uspesno smo spasili sva vesla i flase (plivao sam 500m za flasom dobre sljivovice), jedino je Coje izgubio kacket “Guarana – Tara” koji cuva kao uspomenu vec 3 godine i bez koga mu je kasnije cela izgorela. Oko 17h smo stigli na Brstanovicu kod Raska, gde su uz muziku Mickove gitare stradali jedan rostilj i mnogo vina i rakije.

 

-         Kod Raska je postavljanje satora 2eur (po satoru) sto nam nije dozvolio da platimo, pivo 1eur, coca cola 1eur, kafa 1eur.

 

Subota 20.06.  Brstanovica – Bastasi

Ustali smo oko 8h, spremili kamp i opremu, i po jakom suncom cekali drugare iz kluba. Kako smo prokuvali u kampu, odlucili smo da krenemo rekom do prve plaze. Na Brstanovackom buku je kolega Pedja (medo brundo) ponovo upao u camac, u tom trenutku smo se Micko i ja izbacili na kontra stranu i za dlaku se spasili od prevrtanja, ovo je bilo “na dva tocka”. Na prvoj plazi smo se usidrili u hladovini gde smo plivali po ladnoj Tari, uz po neku casicu, i na tom mestu smo sreli mnoge drugare raftere, izmedju ostalih i Marka Prodanovica. Nakon sat vremena provedenih na plazi stigli su nasi TIFRANCI: Mladja, Mica, Djura, Tole, Orsi, Marko….. Dalje raftanje smo nastavili u predivnoj TIFRAN atmosferi, bilo je tu nekih ekipa koje su pozivale na ratovanje-prskanje ali su bitku unapred izgubili, borba je bila totalno neravnopravna “ 3 : 1 “. Do kraja deonice smo pristajali jos na nekim plazama i na onom vodopadu pre Scepan Polja, a nasa posada zelenka je na uscu Tare i Pive uspela da izvesla uzvodno uz Pivu nekih 500m, sve do prvog buka gde smo vezali camac i nastavili uzvodno pesaka uz stene, prosli smo jos nekih 200-300m preko drugog buka i odatle je palo spustanje u prslucima kroz bukice hladne Pive. U kamp smo svi zajedno stigli oko 17h, gde su Micko i Dule sa dve gitare ulepsali vece.

 

Nedelja 21.06.  Bastasi – BG

Nedelja je pocela sa jakom kisom, tako da smo odustali od ponovnog raftanja deonice Brstanovica – Bastasi. Spakovali smo opremu, doruckovali i oko 12h krenuli nazad.

 

Sve u svemu bila je ova jedna prava avantura, koja je protekla fenomenalno. Prvih dva dana smo bili potpuno sami na reci, a treceg dana smo se sastavili sa nasom ekipom, pa vi zamislite kako je bilo.

 

Finansijskog izvestaja nema, ovo je bila klubska akcija kako sam i najavio. Zao mi je samo sto nas nije bilo u malo vecem broju, ali nema veze, sada smo pronasli jos neke zanimljivosti i kada ja budem sledeci put vodio akciju “Durmitor-Tara” idemo na 5 dana sa kampovanjem po plazama u kanjonu, nosimo opremu za penjanje i istrazujemo ove prelepe predele.

 

Pozdrav,

 

Uros Jovanovic

 

Fotografije sa akcije