Explore RZAV / istrazivacka akcija

22.05.2010

Raftali gde niko nije do sad, deonica "Kruscica - Bosa Noga / 29km"

Rafting, Reka Rzav, Kanjon Panjice, Kanjon Orlovace, Vodena Pecina.....

Akcija u organizaciji "GOD SAVE RZAV" & "KES TIFRAN"

Photo by Tanja D.S.
Location: Arilje, Reka Rzav, Kanjon Panjice, Kanjon Orlovace, Vodena Pecina.....

Izvestaj sa AKCIJE, tj. AKCIJETINE!!!

Ekipa u sastavu:

KES TIFRAN
1. Jokic Dusan
2. Drigulj Goran
3. Petrovic Srdjan
4. Marko Perkovic
5. Darko Krsmanovic
6. Ujka Djura
7. Uros Jovanovic
8. Brat Gaga - vozac, koji je odlucio da se ipak vozi na camcu

GOD SAVE RZAV
1. Rakovic Zoran - Rezija (covek koji je organizovao kameru i fotografa)
2. Milijan Niksovac - Snimatelj
3. Tanja Draskic Savic - Profi Fotograf

SUBOTA 22.05.2010.
Krenuli iz Sremcice oko 9h, stigli u Arilje oko 13h, u Arilju nas docekali Zoran i Milijan "God Save Rzav" (dobri poznavaoci terena) reziser i kamerman.

Pravo iz Arilja smo se uputili u kanjon PANJICE, prisli kombijem do samog pocetka kanjona, navukli neporene i krenuli laganim hodom uz reku. Nakon 45min naisli na prelep veliki vodopad i sige (kao Bajlovica sige na Tari), a pored velikog vodopada postoji jos jedan siroki kaskadni vodopad visine nekih 10m uz koji smo se popeli i nastavili dalje prema vodenoj pecini. Jos nekih 15min hoda uz reku nailazi se na vodenu pecinu iz koje istice reka, upalili 4-5 lampi i obisli pecinu, do kraja, bilo je i plivanja.

Nakon obilaska Kanjona Panjice, vodopada i Vodene Pecine, uputili se u mesto Roge (na obali Rzava) gde nam je Zoran ustupio svoj kucerak kako bi po kisnom vremenu ispekli rostilj i druzili se do kasno u noc.

NEDELJA 23.05.2010.
Ustali ranom zorom u 6:30, spakovali kamp i odvezli se u mesto Kruscica, gde smo ubacili camce u vodu. U vodu smo usli tek oko 12:30, iz razloga sto nam je guma na kombiju pukla u sred nedodjije.
Tada nam se pridruzila i Tanja, nas fotograf i jedini zenski ucesnik ove akcije.
Sam pocetak nije obecavao bas neki dobar provod, zato sto je u tom delu reka uska i grane sa obale cine ovaj deo jako teskim za rafting, tako da smo se tu na prvih 200 - 300m raftanja vec prevrnuli, tj. grana nas je prevrnula. Vec posle nekih 10min veslanja konfiguracija reke pocinje bitno da se menja, tj. ulazi se u kanjon Orlovace. Ovaj deo RZAVA moze da se uporedi sa Tarom.... Reka je i dalje uska, ali nema rastinja i grana, vec je levo i desno cista stena koja lagano prelazi u dubok kanjon....
U ovom delu pocinju i ozbiljniji bukovi, a ponegde zasmeta i neko drvo koje je sa brda upalo u kanjon....
Reka je bila jako brza, sa dosta podvodnih stena, tako da je neprestano veslanje bilo neophodno.

Sve u svemu, jako lepa i uzbudljiva reka, koja protice kroz cist krecnjacki kanjon, sa jako brzim protokom vode i konstantnim manjim bukovima. Na ovoj deonici koju smo ispitali "Kruscica - Bosa Noga" nalaze se tri buka klase III, i to prvi na samom ulazu u Kanjon Orlovace, drugi pre mesta Roge i treci malo posle Roge.

Slobodno mozemo reci da je ovo bila jedna od najboljih i definitivno najuzbudljivija akcija na kojoj smo ucestvovali.

Zahvaljujemo se ekipi "GOD SAVE RZAV", Zoranu, Tanji i Milijanu, na svoj podrsci koju su nam pruzili i pomogli da ispitamo

http://www.youtube.com/watch?v=tT8CxGZ8MKw&feature=related

Uros Jovanovic