Gumotex Kanui

17.11.2012

Osnovno poredjenje Gumotex Kanua.

Namerno ne uporedjujemo kanue drugih proizvodjaca, jer takvo poredjenje ne moze biti objektivno. Uvek postoji licno faforizovanje odredjenog proizvodjaca i mogucnost da neke znacajne osobine plovila ne budu prikazane objektivno. Zato cemo uporediti samo one kanue na naduvavanje koje proizvodi Gumotex. Oni su Baraka, Palava, Orinoco i K2 (prepravljen u kanu, dodavanjem sedista iz Orinoco).

Baraka / Palava
Osnovna prednost novog kanua Baraka u poredjenjeu sa kanuom Palava je samodrenazni trup, tj. otvor za odvod vode na podu kanua. Zbog toga je spustanje niz reke visih kategorija bezbednije. Kod Barake su primetno bolji brzina, krutost i stabilnost nego kod Palave. Mobilnost i kod jednog i kod drugog je slicna. Na divljim vodama Baraka zbog debljeg trupa bolje stiti kolena. Baraka se manje savija pri padovima nego Palava, vise se ponasa kao kruti klasicni kanu, njegov luk ne potanja u buku zahvljujuci obliku i volumenu. Siri klececi polozaj cini Baraku stabilnijim kanuom. Prednost Barake na mirnoj vodi je u tome sto je vece nosivosti, a nedostatak je sto nema palubu na naduvavanje. Medjutim, za mirne reke sa laksim brzacima (max WW-III) radije bi koristili Palavu, zato sto je jeftinija, kraca i niza, otpornija na vetar, laksa i kompaktnija. Za univerzalnu upotrebu na brzacima (max WW-IV) i na ravnim vodama radije bi koristili Baraku zbog svojih dobrih osobinama na ravnim vodama i odlicnim osobinama na divljim vodama.

Baraka / Orinoko
U poredjenju sa kanuom Orinoko, Baraka je brza i laksa. Baraka je nesto manje pokretljiva od Orinoka, ali to nadoknadjuje svojom vecom brzinom i manjom tezinom. Orinoko je nesto tvrdji i odvodi brze vodu kroz odvodni rukav. Pasivna stabilnost (kada kanu stoji u mestu) kod Orinoka je bolja nego kod Barake, ali je zato Baraka stabilnija u brzacima od Orinoka. Dakle, radije bi preporucili Orinoko za vrlo teske reke, ali bi zato izabrali Baraku za manje teske i mirnije reke. Osim toga, cena Barake je bolja, tako da je nas izbor izmedju Barake i Orinoka ipak Baraka.

Baraka/K2 (prepravljen u kanu)
Moramo priznati da je K2 je bio nas omiljeni medju kanuima proizvedenih do sada. To je najsvestraniji i najbrzi kanu od gore navedenih i on najvise lici na kruti klasicni kanu. To je vrsta sportskog kanua, sto je njegov nedostatak, vecina veslaca gumenih kanua vole sporije i mirnije osobine. K2 ima manji tovarni kapacitet i njegove drenazne rupe se ne mogu zatvoriti, sto je jos jedan nedostatak u odnosu na Baraku. Zbog bocnih rupa za praznjenje K2 je potpuno neprikladan za mirne reke, zato sto na mirnim rekama u njemu uvek ima vode. K2 preporucujemo iskusnim ekipama za divlje vode. Inace sigurno bih radije preporucili Baraku.

Preuzeto sa:
vodak-sport.cz

Uros Jovanovic