Intervju - Ivan Nikolić i Dobrica Mitrović, autori filma "Rzav Veliki"

16.09.2015

Intervju na stranici sajta Doma omladine Beograda možete pročitati na linku :

http://www.domomladine.org/vesti/intervju-ivan-nikolic-i-dobrica-mitrovic-autori-filma-rzav-veliki-odrasli-smo-na-ovoj-reci/

[ИНТЕРВЈУ] ИВАН НИКОЛИЋ И ДОБРИЦА МИТРОВИЋ, АУТОРИ ФИЛМА "РЗАВ ВЕЛИКИ": "ОДРАСЛИ СМО НА ОВОЈ РЕЦИ”

У среду, 16. септембра од 20 часова у Великој сали Дома омладине Београда, љубитељи документарних филмова ће имати прилику да погледају еколошки документарац "Рзав Велики". Улаз на пројекцију је слободан, а посетиоци ће кроз краткометражни филм моћи више да сазнају о потенцијалној еколошкој катастрофи са којом се суочава ова река. О снимању, реакцијама публике након приказивања и поруци коју овај филм шаље, поразговарали смо са ауторима, Иваном Николићем и Добрицом Митровићем.

Снимили сте краткометражни документарац о реци Велики Рзав којој прети еколошка катастрофа. Шта је то што њу издваја у односу на друге реке којима такође прети прекомерно загађење?

Иван: Велики Рзав једна је од најчистијих река у Србији зато што је ослобођена од људског утицаја и индустријских загађивача све до Ариља, где се уједно и улива у Моравицу. Осим тога обојица смо одрасли на овој реци и као и наши суграђани, веома смо везани за њу.

 

Како је изгледало снимање целокупног тока Великог Рзава, да ли сте наишли на неке потешкоће?

Добрица: Велика препрека била је недостатак финансијских средстава за трошкове продукције, тако да се највећи део снимања десио искључиво захваљујући ентузијазму великог броја људи који су учествовали и помагали да се филм реализује.

Иван: Изазовно је било провести неколико дана у дивљини, притом напредујући знатно спорије него иначе, због снимања. Хладна вода нам је доста пута пресецала дах, а ни речни рачићи нас нису штедели. Међутим, ништа нас није спречило, само нам је било потребно мало више времена да завршимо филм.

 

Шта је све било потребно за реализацију овог филма и да ли сте наишли на подршку организација и институција које се баве заштитом животне средине?

Добрица: Највише подршке смо добили у локалној заједници и самом Ариљу. Невладина организација “God save Rzav” се одувек бори за очување реке, рафтинг клуб Тифран нам је несебично уступио сву неопходну опрему за пловидбу, а ARLEMM Art Festival нас је подржавао током снимања и на крају нам много помогао у организацији премијере у Ариљу. Многи локални привредници су дали свој допринос и подршку када нам је била неопходна, на чему смо им веома захвални.

 

Да ли овај филм само приказује проблем или нуди и адекватно решење за спречавање загађења ове реке?

Иван: Пре свега, филм показује и једну и другу страну изградње бране и акумулације. Наш циљ није да пружимо решење, али свакако јесте да укажемо на њега и понудимо довољно информација о проблему. Надамо се да смо у томе и успели и да ће публика моћи сама да донесе закључак ако жели.

 

Сматрате ли да овакви филмови могу допринети подизању еколошке свести код људи?

Добрица: Чињеница је да су теме попут водоснабдевања, одрживе енергије, пројекти од националног значаја и слично нешто што најчешће не допире до шире јавности већ се о томе одлучује на институционалном нивоу. Јавне расправе нажалост нису довољно јавне, а закључци који се изводе том приликом, немају довољно утицаја да нешто и промене. Мој утисак је да образовање и подизање свести неминовно води бољем расуђивању и доношењу одлука када је у питању наша животна средина и начин на који се према њој односимо.

 

Какве су биле реакције публике на филм, након премијере у Ариљу?

Добрица: Сама премијера била је веома дирљива и емотивна. Захваљујући дивном амбијентуARLEMM Art Festivala, али и бројној публици (према проценама било је око две хиљаде људи) наша очекивања била су далеко превазиђена. То нам је и дало велики подстрек да наставимо да приказујемо филм где год је могуће не би ли што више људи сведочило лепотама Великог Рзава.