Izveštaj sa akcije rekognosciranja reke Ibar 11-12.04.2009:

13.04.2009

Bio je lep i suncan subotnji dan. Ja (clan Upravnog Odbora KES Tifran - u daljem tekstu UO), Goran (clan Nadzornog Odbora KES Tifran - u daljem tekstu NO), Srema i Nemanja (nisu clanovi nikakvih odbora) smo se potovarili u kola i otisli na splavarenje na Ibar. Kada smo stigli vec je pao mrak tako da je bila noc. Razapeli smo satore u podnozju Maglica a potom se popeli na Maglic pa se vratili u satore i otisli na spavanje.

Kada smo se probudili, bio je lep i suncan nedeljni dan. Sunce je svojim umilnim zracima obasjavalo cvetne livade, pticice su cvrkutale, cvece je opojno mirisalo dok je vetar pirkao i reka zuborila. Doruckovali smo omlet sa prsutom i otisli u Usce. Ja sam vratio kola kod Maglica pa sam se stopom vratio do Usca. Sa ljudima koji su me povezli sam pricao o politici i bilo mi je neprijatno kad su rekli da su na vlasti sve sami lopovi i hohstapleri jer sam i ja u upravnom odboru kluba a i to je valjda neka vlast, ali sam precutao da sam u U.O. kluba pa sam se slozio sa njima i opleo po vlasti i rekao da je sve to jedna banda hohstaplerska koja je dosla s koca i konopca dohvatila se vlasti i moci i odmah zajahala ovaj jadan narod.

Onda smo krenuli na vodu. U startu smo se nasukali na granu po sredini reke jer smo prvo krenuli desno pa onda levo i odosmo u granje i jos okrivise mene sto smo se nasukali a ja jos hteo da uvazim njihovu zelju da prodjemo desno iako ni desno ni levo nije bilo nicega. Nije lako biti na vlasti, sad tek razumem kako je nasim rukovodiocima u drzavi. Tu smo izgubili 10-ak minuta i 2 metra kanapa jer smo morali da vezemo camac pa da ga gurnemo od grane pa da onda udjemo u njega i paljba. Potom smo se uozbiljili i krenuli dalje. Grmcic smo lako presli jer je velika voda pa preliva, mada i nismo znali da je to Grmcic, mislili smo da je Grmcic na lakat krivini kod Doline Jorgovana, al ne lezi vraze to nije Grmcic nego Jagnjilo. Jagnjilo je malo zajebanije ali smo i tu lepo prosli. Ostatak putovanja smo jurili one manje bukove jer i oni dizu adrenalin a adrenalin je droga koju ne prodaju narko-dileri.

Moram i da napomenem da sam se prvi put spustio niz Ibar, ostala 3 drugara su se spustala ranije i mislim da nije nista losiji od Lima i Tare i da imamo odlican teren za rafting na nepuna 4 sata voznje od Beograda. Nemanja je veliki potencijal za klub, covek je stalno na Dunavu, poznaje reku i vodu, odlicno krmi, vesla i obozava da juri bukove, tako da imamo jednog odlicnog skipera u perspektivi. Srema i Goran su napred veslali poput motora jacine od 10 konjskih snaga, tako da mozete da racunate na njih ako treba negde da se fizikalise,a ja sam se u camcu ponasao u skladu sa mojim statutom propisanim pravima i ovlascenjima.

I tako da je Tifranov RIS sa posadom od 4 clana ponosito plovio Ibrom dok su mu mestani, ribolovci, vozaci sa ibarske i ostala okupljena raja, razdragano mahali i divili se predivnoj zlatno-zutoj ladji koja je plovila i plovila i plovila dok je nismo izduvali i spakovali u gepek i poneli za Pancevo.

Dusan Jokic