Nevidio - Bobotov Kuk

30.07.2015

Drugari...juce je zavrsena dvodnevna akcija na Durmitoru koja je obuhvatala prolazak kroz kanjon Nevidio, kampovanje isred ulaza u kanjon na obalama reke Komarnice i penjanje na Bobotov kuk. Akcija je prosla bez ikakvih problema (ne racunajuci problem u startu da distribucijom opreme) a ucestvovalo je nas sestoro. 

Penjanje na Bobotov kuk je izuzetno zahtevno ali istovremeno i velicanstveno iskustvo! Pored odlicne kondicije potrebna je dobra obuca, hrabrost i volja! Vodic za ovu avanturu apsolutno nije potreban obzirom da je staza oznacena i lako vidljiva.
Sto se tice kanjona Nevidio...prica je neznatno izmenjena u odnosu na proslu godinu a drasticno izmenjena u odnosu na prethodne godine. Birokratske zavrzlame postoje ali nisu nesavladive. Sa finansijske strane ovako izgleda :
Prolazak kroz kanjon po osobi sa vodicem je od 80 do 100 eura i u tu cenu su ukljucene sve takse i rucak u obliznjem restoranu.
Ako se kroz kanjon ide individualno, sena je 5 eura za prolazak kroz kanjon, 1 euro za boravisnu taksu, 50 centi za parking, 1 euro za postavljanje satora. Uslovi su prilicno dobri...klupe, stolovi, toalet, kabine za presvlacenje...
Sto se samog kanjona tice, on je ostao nepromenjen. I dalje je temperatura vode oko 6 stepeni, i dalje su neophodni minimum petomilimetarski neopreni, neoprenske carape i kacige ( koje nam je lokalni vodic Mikos nesebicno ustupio, obzirom da nismo imali svoje).
Uslov da se individualno prodje kroz kanjon nigde nije istaknut niti postoje jasna pravila ko moze a ko ne moze da prodje...ali jedno je sigurno...bez adekvatne opreme i bez prethodnog iskustva u prolasku kroz kanjon ne treba ni pokusavati proci! Postoje propisi i pravila za vodice (vodje turistickih grupa) ali za clanove sportskih klubova i individualce nista konkretno ne postoji u zakonu. Ja u planu imam jos minimum jednu posetu kanjonu u ovoj godini. Ako nekome trebaju detaljnje informacije neka se slobodno javi. Uspostavili smo dobu komunikaciju sa ljudima zaduzenim za kanjon Nevidio i sa jednim od vodica.
Samo jos nesto da dodam...
Ma koliko puta prosao kroz kanjon, uvek me iznova odusevi i uvek pozelim opet da se vratim! 
Pozdrav!
Dragan Sretenovic