Rafting kao porodična aktivnost

25.08.2017

Jedan od zanimljivih predloga za porodični vikend jeste odlazak na rafting. Mnogo razloga ide u prilog toj ideji, a mi navodimo neke od njih :

- Porodica zajednički učestvuje u raftingu, vesla kao tim - objedinjuju se sportska aktivnost i timski rad
- Rafting je interesantan i atraktivan i za roditelje i decu. Višegodišnje iskustvo nam govori da nikome nije dosadno u čamcu
- U prirodnom ambijentu, na reci, članovi porodice su upućeni jedni na druge i zajednički provode lepe trenutke…
- Na kratko su svi odvojeni od svojih mobilnih telefona, laptop i tablet uređaja

Bezbednost je na prvom mestu, vodiči čamaca su iskusni i spremni, a svi učesnici dobijaju propisanu opremu za rafting (sigurnosni prsluk, kacigu i neoprensko odelo i čizme čija debljina odgovara vremenskim uslovima).

Odabir reke i vremenskog perioda za porodični rafting zavisi od više faktora. Na osnovu naših iskustava navodimo tri grupe uzrasta dece i preporuke za rafting sa njima :


- Za manju decu (7-10 godina) je preporučljivo da se odabere kraća deonica i niži vodostaj reke (najbolje je u letnjim mesecima, a interesantne lokacije mogu da budu Ibar na kraćim delovima, skraćeni deo kanjona Tare, donji tok Lima kao i svi mirniji delovi reka).
- Deca od 11-15 godina mogu da idu i na nešto brže i duže deonice reka (Ibar, Tara, Lim…). I za njih je idealno da idu tokom letnjih meseci, ali uz odgovarajuću opremu (neoprensko odelo i čizme za hladno vreme) mogu da idu na rafting i u ostalim delovima godine.
- Stariji od 15 godina mogu potpuno ravnopravno da učestvuju na raftingu sa roditeljima uz njihovu saglasnost i podrazumevane mere bezbednosti (oprema, vodič čamca, vodostaj…)

Ovo su neke od naših kraćih smernica i preporuka za rafting kao zajedničku aktivnost roditelja i dece. Za sve detaljnije informacije možete da nas kontaktirate na e-mail info@tifran.org ili na naše brojeve telefona.


SU Tifran