Rafting u sezoni skijanja

15.12.2018

Zima je sezona skijanja, planina, snega…reke su, podrazumeva se, u drugom planu. Ipak, uz odgovarajuću opremu i prihvatljive vremenske uslove može se otići i na rafting, a u tekstu ćemo pomenuti reke koje se nalaze u blizini pojedinih ski-centara.

Kopaonik je najveći ski-centar u regionu, a na samo sat vremena vožnje, preko Raške ili preko Jošaničke Banje se nalazi reka Ibar. Rafting na Ibru je podjednako atraktivan zimi kao i tokom cele godine.

Zlatibor (Tornik) i Zlatar (Briježđa) su u blizini reke Lima, pa se odatle može brzo i lako sići magistralnim putem do Brodareva, Prijepolja i Priboja na uvek uzbudljiv rafting Limom.

Bjelasica ima prelepo skijalište Kolašin 1450, a ta planina se prostire iznad reke Tare na atraktivnom delu za rafting između Kolašina i Mojkovca, a nije daleko ni živopisna dolina Lima (kada bude sagrađeno novo skijalište Kolašin 1600 i novi putevi, biće još bliža).

Žabljak (Savin Kuk) je u blizini kanjona Tare, ali je tamo problem nepristupačnost jer su lokalni putevi zimi zatrpani snegom, pa se do kanjona Tare zimi uglavnom ne može doći.

I drugi ski-centri u našem okruženju imaju mogućnost raftinga u blizini (50-100 kilometara)  : Bjelašnica (Neretva), Bansko, Borovec (Struma), Stara Planina (Nišava, Visočica), Jahorina (Neretva ili Drina), Divčibare (Veliki Rzav), Valiug-Semenik (Brzava ili Nera)...

Na većini od pomenutih reka smo išli na rafting u zimskom periodu i utisci su uvek bili pozitivni. Zimi reke nisu velike kao u proleće, ne možete se na njima osvežavati od vrućine kao tokom leta, ali uz odgovarajuću opremu (duga neopren odela 5-7mm, neopren čarape, čizme) i prihvatljivu temperaturu vazduha (sve iznad 0°) možete ponekad uživati u raftingu i u sezoni skijanja.