Romanija, Sarajevo, Durmitor, Tara ceo tok 21. - 25.07.2010.

21.07.2010

I dan – PLANINA ROMANIJA i Lovacki Dom MAJDAN

Nakon 4 sata puta od Beograda preko prelepih predela Romanije, u vecernjim satima smo stigli u lovacki dom Majdan. U domu su nas toplo docekali Nedjo (domacin doma) i Miso (stari planinar, osvajao covek razne vrhove po svetu...), vece je proslo uz smeh i odlican srneci gulas.

II dan – ROMANIJA i Novakova Pecina (skroviste Starine Novaka)

Ranom zorom, posle dorucka i kafe, uputili smo se ka vrhovima Romanije do Novakove Pecine. Na celu sa Misom, popeli smo se sa 1150mnm do 1515mnm za nekih dva sata, i konacno stigli do pecine. Cuvena Novakova pecina je po narodnim predanjima bila skroviste u kome se Starina Novak sa svojim bratom Radivojem i sinovima Tatomirom i Grujicom skrivao od Turaka. Oni su odatle presretali Turke i otimali im harac. Pri povratku do lovackog doma nabrali smo nesto gljiva, vrganja i lisicarki, ali o tome cu kasnije. Kada smo stigli u dom cekalo nas je jagnje na zaru..... Pojeli jagnje i uputili se u Sarajevo, popili kafu na Bascarsiji, obisli Staru Srpsku Pravoslavnu Crkvu, obisli Principov most i mesto gde je Gavrilo Princip ubio Franca Ferdinanda, i preko Istocnog Sarajeva krenuli ka Foci. Stizemo na Bastase oko 20h, a na Bastasima su nas docekali Miro i ekipa iz kampa TARAKAMP87....... divni ljudi... vole da se druze do ujutru.......

III dan – DURMITOR, Crno Jezero i RAFTING od Splavista do Radovan Luke

Ustali rano i spremili dorucak od onih pecurki sa Romanije, spakovali opremu i krenuli sa Bastasa oko 10h, preko predivnih predela Durmitora, oko 12h stigli na Crno Jezero koje se nalazi na 1542mnm, zatim oko 14h stigli na Splaviste gde su nas iz uprave NP Durmitor kao i uvek sprzili sa nekim najnovijim pravilima (mora da se otvori preduzece da bi se spustio tarom...), ali i to smo preziveli, pumpamo camac i prava avantura tek pocinje. Nakon 5sati raftanja kroz prelep kanjon Tare oko 17h stizemo u Radovan Luku, postavljamo satore, klopamo....

IV dan – RADOVAN LUKA – BRSTANOVICA

O kampu Radovan Luka cu reci samo to da ga ne preporucujem. Iz kampa smo krenuli oko 12h, zastajali na raznim izvoristima i planinskim pritokama Tare. Kod Bajlovica siga smo se popeli ispod vodopada, malo se kupali u ladnoj Tari, napravili nekoliko slika i u kamp Brstanovica stigli oko 16h.

V dan – BRSTANOVICA – BASTASI

Na Brstanovici smo sacekali Marka, Micu, Simketa i ostatak ekipe koji su dosli sa malim hrabrim junacima (troje dece), i oko 13h ubacili camce u vodu. Rasporedili ekipu u tri camca i krenuli niz najuzbudljiviji deo reke Tare. Prosli Brstanovacki buk i Borove, koji su bili odlicni, voda nije bila ni prevelika ni premala, i pritom svi ostali u camcima na svojim mestima. Nakon nekoliko pauza izmedju bukova i kupanja na plazama, stigli u kamp TARA 87 oko 16h. U kampu TARA 87 domacin Miro nas je docekao sa teletinom isopd saca, koja je bila odlicna. Sredili opremu i spakovali se, i oko 20h krenuli za BG/PA. Putem preko Republike Srpske i planine Romanije, u BG smo stigli oko 02h.

Uros Jovanovic