Svetsko Prvenstvo u raftingu - Bosna i Hercegovina 25.05.-01.06.2022 - najava i informacije

15.04.2022

Od 25.maja do 1.juna 2022 će se održati Svetsko Prvenstvo u raftingu. Domaćin ovog velikog sportskog događaja će biti Bosna i Hercegovina, odnosno gradovi u Republici Srpskoj, Banja Luka i Foča, jer će se na rekama Vrbasu i Tari održati takmičenja u raftingu.

Zvanična internet stranica IRF Svetskog Prvenstva na kojoj se mogu pronaći sve važne informacije je :

http://worldraftingchamps.com/wrc-2022/

Na Svetskom Prvenstvu ukategoriji R4 (4 člana posade u čamcu) će učestvovati preko 60 timova iz preko 20 država u kategorijama Open, Master, U23 i U19 u muškoj i ženskoj konkurenciji. 

Svečano otvaranje Svetskog Prvenstva u raftingu će se održati 26.maja u 19 h u centru Banjaluke. Na Vrbasu će se održati takmičenja u tri discipline. Takmičenja u sprintu i paralelnom sprintu (H2H) će se održati 26,27 i 28.maja na Bijelom Buku ispod HE Bočac, a takmičenje u slalomu će se održati u Kanjonu Tijesno 29.maja. Takmičenja u slalomu u U19, U23 I Master kategorijama počinju u 14 h , a u Open kategorijama od 19 h će se slalom održati pod svetlima reflektora.

Nakon dodele medalja u centru Banjaluke 30.05., celo Svetsko Prvenstvo se seli na drugi kraj Republike Srpske, u grad Foču, a odatle na reku Taru gde će se 31.maja održati zvanični trening, a 1.juna i takmičenje u disciplini spust.

Svetska Prvenstva u raftingu se održavaju od 1998, godine, Bosna i Hercegovina je već jednom bila domaćin 2009. godine, a poslednje Svetsko prvenstvo je održano u Australiji 2019. godine. Rezultati dosadašnjih Svetskih prvenstava se mogu videti na sajtu Internacionalne Rafting Federacije.

Svetska Prvenstva u raftingu su se održavala na svim kontinentima, u skoro svim delovima sveta, a na sajtu IRF-a se mogu videti sve zanimljivosti, fotografije i video zapisi.

Srbiju će predstavljati muška reprezentacija u kategoriji Open, članovi Rafting Kluba Eko Lim iz Priboja - Aleksa Novaković, Duško Baranac, braća Nemanja i Uroš Puzović i kao peti rezervni član posade Dušan Bojović. RK Eko Lim je bio najuspešniji tim iz Srbije na svim zvaničnim takmičenjima u raftingu 2019, 2020 i 2021, a Srbiju su predstavljali 2019 na Evropskom Prvenstvu u raftingu, kada su u vrlo jakoj konkurenciji zauzeli 6. mesto.

Našim sportskim prijateljima želimo puno uspeha i da dostojno predstavljaju Srbiju, a sve ljude dobre volje pozivamo da pomognu Rafting Asocijaciji Srbije u naporima da obezbedi sve što je potrebno za učešće naše reprezentacije na ovom velikom događaju.