Tara (Dobrilovina-Splavište) / Kanjon Nevidio

02.09.2013

U subotu smo išli na Taru od Dobrilovine do Splavišta (II logora). Deonica koja je tek ovog leta otvorena za čamce je duga oko 15 km, i prošli smo je za oko 3 sata.

Vodostaj je bio nizak, ali smo čamcem svuda prošli pa čak i na tom mestu gde su nam rekli da treba da ga prenesemo. Ima nekoliko osrednjih bukova i dosta prolazaka kroz tesnace. Priroda je prelepa, a prolazi se delom kanjona ispod puta Mojkovac-Žabljak. Ima mnogo ogromnih stena po sredini, krivina i svega i svačega, pa ne smem ni da zamislim kako sve to izgleda u maju, kada je nivo Tare viši i po 3-4 metra od sadašnjeg. Realno je da je ovaj deo Tare najlepši da se prođe u julu, ali opet paziti da vodostaj ne bude previsok jer onda stvarno može da bude opasno na pojedinim mestima.

S obzirom da je i to deo NP Durmitor, plaća se taksa 10+3 evra po osobi, a ista taksa se plaća ako se ide od Splavišta do Žugića Luke. Đavolji Lazi, koji se nalaze iznad Dobrilovine su dozvoljeni samo u letnjim mesecima za kajak i kanu. Taksa je 20, odnosno 30 evra.

Nevidio smo prolazili u nedelju, nas osmoro u ekipi (3 devojke i 5 momaka), a ukupno je bilo preko 100 ljudi u kanjonu u više grupa. Atmosfera je bila jako lepa i vesela.

Dušan

 

Fotke sa Tare

Fotke iz Nevidia