Tara kanjon avgust 2009

10.08.2009

Poshtovane Koleginice i Kolege Tifranci, tshast mi je predstaviti vam ekipu sa akcije Tara kanjon avgust 2009:

DIJANA DOJTSHINOVICH - DOKTORKA
RUZHICA KARLOVICH - MISHKO
VLADIMIR KANDICH - KANDA
RASTKO MILANOV - RALENCE
MIODRAG POPOVICH - MICHA
ZOLTAN TOTKA - TOLE

Akcija je planirana detaljno sa naglaskom na sigurnost i dobar provod u kanjonu. Svu opremu za spavanje i klopu smo nosili sa sobom u tshamcu, pa je to zahtevalo ozbiljne pripreme i probe na suvom (kod Miche u dvorishtu). Oprema i stvari su spakovani u plastitshne kace za kupus, odabrane da pasuju u tshamcu na mestu onih popretshnih kobasica i privezane gurtnom tako da se ne pomitshu, da bi se izbegla oshtechenja tshamca i povrede veslatsha. Ceo sistem se pokazao vrlo delotvorno u extremnim uslovima gde se nishta nije pomerilo tshak i u situaciji kad smo nasukani na neko deblo, bili prinudjeni na premeshtanje po tshamcu radi balansa i oslobadjanja iz frke. Svako je nosio neophodni minimum stvari, da bi sve ovo uopshte i bilo izvodljivo.
Do Bastasa smo stigli u petak ujutru i odatle iznajmljenim dzhipom krenuli preko granice ka splavishtu, shto je bila greshka. Granitshna policija nas nepushta preko jer imamo tshoveka vishe u vozilu i trazhi od vozatsha da dotera adekvatno vozilo, kombi. Novi vozatsh (Bojan iz Bastasa - preporutshujem) i novo vozilo stizhu i mi nastavljamo putovanje sa izgubljenih dva dragocena sata. Prelaz preko reke Pive i Durmitora je pritsha za sebe.. Tako impozantnu prirodu treba dozhiveti! Tatshno na prevoju preko Durmitora se nalazi Sedlo, mesto gde Djinovi jashu!!
Na splavishtu brzo pakovanje, uplata taxe za nacionalni park i najzad start. E, u tom momentu nastupa Kolega Kanda sa arsenalom pojatshane hrane, vitaminskih i energetskih sredstava, koji nas stavljaju u fabrishko stanje! Nastupa SRECHA SRECHA RADOST. Kanjon je bio poznat Kolega Michi, Koleginici Doktorki i meni od proshlogodishnje akcije. Noch nas hvata pre Radovan Luke, te nalazimo mesto za kamp, negde. Kotlich, vetshera, odmor. Subota, nastavljamo plovidbu, zastajemo u R.L. i odatle nas obalom prati simpatitshni psich, trobojni klempo koji laje i zavija za nama kilometrima. Kada mu kanjon nedozvoljava dalje kretanje obalom, hrabri klempo uskatshe u Taru i pliva za nama! Posle par stotina metara u ledenoj vodi i par bukova, uvidjamo da je u smrtnoj opasnosti i primamo ga u tshamac. Ovaj ludi pripadnik pseche vrste nas je osvojio svojom hrabroshchu i upornoshchu, dobio mesto u ekipi i ime: Kiki. Sudeluje sa nama i u obilasku Bajlovicha Siga, koje su nam priredile ful program! Ostaje sa nama dvaeztshetiri sata dok ga nismo uvalili nekom klincu u Brshtanovici i furnuli mu dok nije primetio.Od Brshtanovice klasitshan rodeo. Sva tri dana divno vreme, voda kristalna, zadovoljstvo ogromno! Nijedna povreda, nijedna svadja. Tshlanovima posade sve tshestitke i moja litshna zahvalnost za kvalitetno provedeno vreme. Cela posada je bila za primer!

U kanjonu smo ostavili samo otiske stopala a poneli samo fotografije.

Sav snimljeni materijal i video i foto, po dogovoru nije nigde objavljen, ali ako postoji interesovanje kod tshlanova, rado chemo organizovati gledanje. Postoje i uzbudljivi snimci iz tshamca kroz bukove, a i tshuveni dvoboj Kande i Ralenceta u pljuvanju!
Zhao mi je ako sam vas smorio ovim raportom, ovo mi je prvi put. Molim sve tshlanove ove akcije da dopune i isprave ovo pisanije ako sam ja neshto zaboravio ili shtagod..

Pozdrav svm rafterima

Zoltan Totka - Tole