Uspon na Vasojevićki Kom sa planinarima iz Andrijevice

11.08.2014

U subotu smo bili na Komovima. Peli smo se na Vasojevićki Kom na visinu od 2461 m. Možda to nema veze sa raftingom, ali ima veze sa našim klubom jer u rešenju APR-a piše da su grane sporta kojima se naš klub bavi : rafting, ekstremni sportovi i planinarstvo, što znači da smo se ponašali po rešenju.

Iako su Komovi na samo oko 30 km od mog sela, ja sam se tek sada nakanio da se po prvi put popnem na jedan od Komova, jer su Marko I Bilja u povratku sa mora došli na Štavnu, a ja sam im se pridružio I nisam se pokajao, čak naprotiv, oduševljen sam planinarenjem I možda ću da batalim rafting, jer za rafting treba nositi čamac, pumpu, vesla…a za planinarenje samo dobre cipele a može se i bez njih, odnosno i u patikama kao ja (jeste da se malo češće prokliza pri spuštanju sa vrha, ali to spada u domen ekstremnih sportova, a I to nam piše u rešenju APR-a). Uspon traje oko 2 sata i nije preterano opasan, ali zahteva pristojnu kondiciju. Pored nas se penjalo još oko stotinak ljudi.

Uspon na Vasojevićki Kom je organizovan od strane lokalnog planinarskog kluba Kom iz Andrijevice u sklopu događaja XI MEMORIJAL VASOJEVIĆKOG KOMA – VERA VINCEK I PAVLE MILOŠEVIĆ u znak sećanja na njihove preminule prijatelje, planinare I velike zaljubljenike u Komove.

Događaj je jako lepo organizovan, u podnožju vrha – Štavni na 1800 m, organizovani su kamp I ručak – besplatan pasulj I pivo za sve goste. Dosta naroda se skupilo, bila je I muzika, a u povratku odande sam čak I na crnogorskom državnom radiju slušao reportažu o tom skupu.

 

Nažalost u nedelju nije bilo raftinga na Limu, imao sam nekoliko kandidata, ali nisam poneo čamac. Šteta, Lim jeste mali, ali je prolazak kroz Šoškića buk dobar izazov – pad od početka do poslednje role je oko 5 metara I to se baš dobro vidi na manjoj vodi.

 

FOTOGRAFIJE

Dušan Jokić