Komovi

Planina Komovi se prostire u jugoistocnom dijelu Crne Gore izmedju Bjelasice i Prokletija, izmedju rijeka Lima i Tare. Komovi pod svojim altimenom ujedinjuju tri planine:

Kom Vasojevicki 2460m

Kom Kučki 2487m

Kom Ljevorecki 2453m

Komovi su sa Durmitorom i Bjelasicom najimpozantniji masiv u dinarskom sistemu planina. Raznovrsna i jedinstvena flora i fauna, bezbroj bistrih planinskih izvora i reka, mnostvo kulturnih spomenika, crkava i manastira, kao i toplina naroda koji živi pod Komovima ne mogu Vas ostaviti ravnodušnim. Naprotiv, kada se nadjete u carstvu bukovih i četinarskih šuma iznad kojih se kao titan u moru izdižu Komovi, dah zastaje "pered veličanstvom prirode".

Komovi su visoiki oko 2500 metara i kako navodi autor najnovije knjige o Komovima Bogdan Labović "počivaju na plećima i tjemenima Varde, Štavne, Ljubana i dijela Rogama, sa vasojevičke, te Carina i drugog dijela Rogama, sa kučke strane. Ova ogromna stena u osnovi ima više od 30 kilometara, a sa njegove visine horizont se ne može sagledati ni najsavremenijim dvogledom.

"Ko bi htio da vidi u prirordi najljepšu panoramu, pa i najveću, taj nek ne žali truda da se na Komove ispenje", piše jedan od najvećih zaljubljenika u Komove prota Miloš Velimirović daleke 1880. godine. Narodna pjesma to samo potvrdjuje: "Kad pogledaš sa svih strana, Kom je glava planinama, Kom je glava planinama i lijepim dolinama".

A te doline, potkomske bujne šume i brda učinili su da, ne bez razloga, varošice na istočnoj strani Lima od Plava do Bijelog Polja ( Gusinje, Plav, Andrijevica, Berane) narod nazove "Misir".

Na drugoj sjeverozapadnoj strani, prostire se dolina najljepše i najčistije evropske rijeke Tare.

Ne zna se tačno kako su Komovi dobili ime. Ima više tumačenja. Neki itraživači tvrde da riječ kom od starog sanskritskog jezika i znači ostrvo. Drugi pak smatraju da je riječ kom do arapskog porijekla i označava planinu, a ima i mišljenja da porijeklo riječi kom leži u staroslovenskom jeziku gdje znači brijeg. Dobar poznavalac ovog kraja pisac dr J.Erdeljanović tvrdi da je ime kom ilirskog porijekla.