Studenica

Studenica izvire na planini Goliji kod mesta Odvraćenice na 1615 mnv. Dugačka je 60 kilometara i teče kroz vrlo uzak i nepristupačan teren.

U prvih 20 kilometara je poput planinskog potoka, a pri višim vodostajima može da se ide od ušća Brusničke reke kod sela Devići, na 770 metara nadmorske visine. Nakon 9 kilometara se nalazi manastir Pridvorica, sagrađen u XII veku.

Studenica je hladna i brza planinska reka koja teče kroz klisuru između planina Golije i Radočela. U prolećnim mesecima je plovna za kajak i kanu. Težina savlađivanja ide od III-IV. Na nekoliko mesta se nalaze brane od mini hidro-centrala, pa na tim mestima treba izaći sa reke i preneti čamce.

Najopasnije mesto su Savine stene koje se nalaze na oko dva kilometara uzvodno od manastira Studenice. Savine stene su duge oko 600 metara, do njih se lako silazi sa puta, ali treba biti vrlo oprezan pre nailaska na bukove.

Manastir Studenica, koji je po reci dobio ime, je jedan od najznačajnijih Srpskih srednjevekovnih manastira, osnovan 1190. godine od strane Stefana Nemanje, Velikog Srpskog Župana.

U blizini manastira ima više mesta za pristup, a nakon 2 kilometra reka teče kroz šumu, malo dalje od glavnog puta Ivanjica-Ušće. Na tom delu se nalaze dve interesantne serije bukova težine IV i više manjih brzaka. Pred ulazak u Ušće nalazi se još jedna veštačka kaskada napravljena za potrebe brane. Na Studenici je država predvidela planom izgradnju preko 30 mini-hidrocentrala.

Studenica se u mestu Ušću uliva u Ibar na 330 metara nadmorske visine.

 

VODOSTAJ STUDENICE