Ušće - Maglič

Ibar

Ko voli reku, planinu, prirodu i doživljaje na divljim vodama, svakako treba da ode na rafting na Ibar. Kod raftinga Ibrom obično koristimo najuzbudljiviju deonicu, a to je izmedju ušća reke Studenice u Ibar kod mesta Ušća do srednjevekovnog grada Magliča. Ta deonica je dužine 25 kilometara i prelazi se, u zavisnosti od vodostaja, za oko 3 - 5 časova, kad je izuzetno jaka reka može se preći i za 2 sata.

Već na prvom kilometru od Ušća nas dočekuje večno gorostasni buk Grmčić, mesto na kome se korito reke sužava na svega nekoliko metara i voda preleće preko stena, a visina između početka i kraja buka je oko 3-4m, prolazak kroz ovaj buk i najiskusnijim rafterima ledi krv u venama. Posle ovog buka smo svi mokri do gole kože, kako oni koji su ispali iz čamca tako i oni koji su ostali u njemu. Spuštanje nastavljamo po Ibarskim brzacima koji se nadovezuju jedan na drugi, i usput prepričavamo ko je kao doživeo Grmčić, na putu upoznajemo razne pecaroše i meštane koji ne veruju svojim očima kad vide nas čudake kako po aprilskoj kiši zadovoljno veslamo, a tu su i kamiondžije i mašinovođe koji ne propuštaju da nas pozdrave svojim jakim sirenama.

Putešestvije rekom se nastavlja i u daljini se čuje jak huk divlje planinske vode, to je znak da nam se smeši Jagnjilo. Jagnjilo je drugi po veličini buk na Ibru, polukružnog je oblika i veoma dugačak, na njemu ima dosta podvodnih stena preko kojih voda ključa, na njemu veslamo svom snagom da nas matica ne bi nabacila na oštre stene, voda nas zapljuskuje sa svih strana, stene udaraju po dnu čamca, a posle toga ponovo mokri do gole kože ulazimo u mirniji tok gde praznimo čamac koji je pun vode i skupljamo razbacanu opremu. Iznad buka Jagnjilo se nalazi ogromna stena i na njoj kameni spomenik srpskim borcima na kome piše : Ibarskim junacima palim za Kralja i Otadžbinu 1912 - 1918.

Na desetom kilometru se nalazi mesto Polumir, gde je pogodno da se siđe sa vode.

U okolini Polumira je mirniji deo, ali i tamo treba biti oprezan, jer se na pritokama grade mini-hidrocentrale zbog kojih je veliki broj drva odsečen i bačen u vodu, pa je reka puna prepreka od drveća i balvana. U daljem toku Ibar je opet zanimljiviji, protiče kroz prelepu i živopisnu klisuru i na tom potezu se nalazi još nekoliko manjih i većih brzaka koji nas vode sve do tvrđave i srednjevekovnog grada Magliča.