Uvac

Reka Uvac izvire na 1460mnv kod sela Caričina na planini Ninaji na zapadnom delu Pešterske visoravni, dugačak je 119 kilometara i pregrađen je sa 3 velike brane.

Danas je Uvac jedna od najatraktivnijih turističkih destinacija u Srbiji. Popularne su kajak i kanu ture po Sjeničkom i Zlatarskom jezeru.

Na Pešteru planinske reke Uvac i Vapa pune veštačko Sjeničko (Uvačko) jezero na nadmorskoj visini od 985 m. Jezero je dugačko 25 kilometara, duboko preko 100 m i nalazi se u kanjonu, nadaleko poznatom zbog jedinstvenih meandara. Sjeničko jezero je u sklopu Specijalnog rezervata Uvac, a brana visoka 110 metara se nalazi kod sela Akmačića.

Ispod brane se formira i drugo akumulaciono Zlatarsko jezero (Kokin brod), dužine 15-23 kilometara zavisno od vodostaja i ispunjenosti jezera. Zlatarsko jezero se nalazi na nadmorskoj visini od 888 m, a brana kod Kokinog Broda je visoka 83 metra i dugačka 1264 m, i ona je najveća kamena brana izgrađena u Evropi.

Na 810 mnv se nalazi i treće Radoinjsko jezero, dugačko do 11 km sa branom visokom 40 metara. Voda iz Radoinjskog jezera se sprovodi cevima do hidroelektrane Bistrica na Limu, čime je promenjen prirodan tok reke Uvac.

Ispod Radoinje prirodan tok Uvca dug 42 km teče kroz nepristupačne predele gde su i sagrađeni manastiri Uvac i Dubrava.

Uvac se kod Priboja uliva u Lim.