Da li će Kraljevčani i odbor za zaštitu reke Sokolje dozvoliti da se ovaj osetljiv ekosistem trajno uništi?

29.05.2015

Problem izgradnje hidrocentrale na reci Sokolji u selu Kamenica postaje goruci. Nedovoljno obaveštena javnost o skorašnjim događajima se zadnjih nedelja uzburkala zbog pokušaja da se unište izvori pijaće vode izgradnjom hidrocentrale na reci Sokolji u podnožju Goča.

Kraljevo pati decenijama jer nema ispravnu pijaću vodu. Četrnaest izvora izvanredne pijace vode sa lekovitim svojstvima se nalazi neposredno uz  reku  Sokolju, u koju se ulivaju.

Ovaj dragoceni i osetljivi ekosistem na koji dolaze hiljade Kraljevčana bi mogao da  se trajno poremeti sa realnom opasnošću da presuše izvori. Kako objasniti budućim generacijama Kraljevčana da su ostali bez dragocenih izvora pijaće vode zbog privatnih interesa male grupe ljudi koji unistavaju ceo ekosistem gradeci hidrocentralu. Zagađena voda iz Ibra koji dolazi sa Kosova ostaje jedina mogucnost za snabdevanje vodom.

Turistička organizacija Kraljeva pokušava da razradi projekat turističke revitalizacije čitavog poteza-ružine pruge- , koji podrazumeva obnavljanje svih turistickih resursa na potezu Sokolje. Uvodjenjem Sokolje u velike cevi i isušivanjem njenog korita od šumske uprave do vodenice i glavnog puta, zbog hidrocentrale znacilo bi kraj turizma za taj deo Goča.

U celom svetu voda se vrednuje kao najveće blago najskuplji strateški resurs.

Mislim da je minorna ekonomska korist u dobiti određenog broja kilovata električne energije jer projekti mini hidroelektrana se pažljivo osmišljavaju kroz uključivanje velikog broja stručnjaka , gde se tačno zna gde i na koji način mogu da funkcionišu bez štete po prirodnu sredinu,bez posledica po zivot okolnog stanovništva.

Projekat održivog razvoja, koji finansira Evropska unija radi zaštite životne sredine i ekologije,već pokazuje interesovanje za ovaj slučaj.

Evropska komisija i nevladine organizacije svojim redovnim kanalima obaveštavaju o svojim zapažanjima i vladu Srbije,koja mora da odgovori na sve primedbe.

Ovaj problem bi mogao da utiče vrlo negativno na imidž grada Kraljeva i njegov privredni razvoj. Pa bi se postavilo pitanje odgovornosti onih koji su omogućili ovaj rizični i netransparentni projekat.

 

Darija Antić

brzodoznanja@gmail.com