Kanjon Nevidio

Mala Komarnica izvire u Dobrom Dolu, u podnožju južnih padina Durmitora. Kao ponornica prolazi između vrhova Boljske grede (2066 m.n.v.) i Lojanika (2027m.n.v.) i potom se pojavljuje u dolini kao stalna reka.

Na samom kraju doline, u neposrednoj blizini magistralnog puta Žabljak-Šavnik, počinje Kanjon Nevidio ili Neviđbog kako ga nazivaju stanovnici ovog kraja. Sa pravom nosi ovo ime jer se Komarnica odjednom gubi u čudno uklesani ulaz i postaje nevidljiva ljudskom oku.

Okolina ulaza je jedna od najlepših u durmitorskom kraju. Lepotu ovog kraja čini selo Pošćenje sa dva lednička jezera i periodični vodopad Skakavica koji sa sedamdesetak metara visoke stene rasipa vodu Grabovice koja se uliva u Komarnicu.  

Nevidio je dugačak oko 2 km i odlikuje ga veliki broj tesnaca, kaskada, većih i manjih bukova...

Visinska razlika je 125 metara, odnosno ulaz se nalazi na 935, a izlaz na 810 metara nadmorske visine.

Veći deo kanjona je u večitoj senci, jer zbog uspravnih stena visokih i do 400 metara, sunčevi zraci ne mogu da dopru do dna.

Kroz Nevidio su prvi prošli članovi P.S.D. Javorak iz Nikšića u avgustu 1965. godine. 2015. godine je povodom 50 godina od prvog prolaska, na ulazu u kanjon postavljena spomen-ploča njima u čast.

Sezona prolazaka kroz Nevidio počinje u julu (ukoliko je vodostaj Komarnice niži, može i nešto ranije) i završava se u septembru (ako vremenski uslovi to dozvole, sezona može da se malo produži). Prolazak kroz kanjon u prolećnim i poznim jesenjim mesecima se ne preporučuje ni najiskusnijim ekipama zbog velikih opasnosti od bujica i visokog vodostaja.

Kanjon se prolazi u proseku za 2-3 sata. Na izlasku iz kanjona se nalazi markirana staza, čiji uspon vodi do puta. Stazom se jedino može proći pešice i ona se prolazi u proseku za oko sat vremena.

Osim dobre fizičke kondicije, za prolazak kroz Nevidio je neophodna odgovarajuća oprema - dugo ronilačko odelo debljine od barem 5 mm zbog izuzetno niske temperature vode od oko 7-8 °C, obuća kojom se može lakše kretati po klizavim stenama i sigurnosna kaciga. 

Nikako se ne preporučuje prolazak kroz kanjon bez vodiča.

Nikako se ne preporučuje prolazak kroz kanjon za vreme i posle obilnih kiša.

Taksa za prolazak kroz kanjon iznosi 6 evra po osobi.

Mala Komarnica se kod sela Duži spaja sa Pridvoricom i pravi Veliku Komarnicu koja teče dalje kanjonom do ulaska u veštačko Pivsko jezero nastalo izgradnjom hidroelektrane Mratinje. Jezero je potopilo deo toka Komarnice, vrelo Sinjac i veći deo toka Pive.

Ispod Mratinja, Piva teče 10 km do sastavaka sa Tarom gde zajedno formiraju reku Drinu.

Kanjon Nevidio se nalazi u opštini Šavnik u Crnoj Gori.

Kanjon Nevidio je sastavni deo turističke ponude Šavnika, Žabljaka i Crne Gore.