Državno, Univerzitetsko, Evro kup i Memorijalno rafting takmičenje „Aleksa Kojadinović“, Priboj, Lim

15.04.2019

Proteklog vikenda po drugi put u Priboju na reci Lim je održano Državno, Univerzitetsko, Evro kup i Memorijalno rafting takmičenje „Aleksa Kojadinović“.

Ovo je bilo jedno od masovnijih takmičenja u svetu raftinga gde su učešće uzele trideset dve ekipe, od toga dvadeset pet u muškoj i sedam u ženskoj konkurenciji.

Najveći broj ekipa je došao iz Srbije (dvadeset četiri), što je izuzetno važno za popularizaciju i razvoj sportskog raftinga u našoj državi. Moramo se pohvaliti i učešćem ekipa iz drugih država. Bosnu i Hercegovinu su predstavljali Nektar Dajak klub iz Banja Luke, Sportsko rekreativni klub Bosna iz Zenice i RK Valine iz Rudog. Bila nam je čast ugostiti ove momke koji su na rafting sceni već dugi niz godina i beleže sjajne rezultate u svim takmičenjima. Bugarska je imala tri predstavnika, klub Atom po jednu ekipu i u muškoj i ženskoj konkurenciji i već svima poznate devojke iz Adventure net-a.

Takmičenje se održalo po pokroviteljstvom Rafting asocijacije Srbije (RAS) i pravilima Međunarodne rafting federacije (IRF) u kategoriji R4 u tri discipline slalom, sprint i spust (u prvobitnom planu je bio i paraleni sprint ali zbog visokog vodostaja to nije bilo izvodljivo).

Prvog dana takmičenja održale su se dve discipline slalom i sprint. Nakon dugotrajnog rada na infrastrukturi staze za održavanje slalom trke stekli su se uslovi za nesmatano odvijanje najuzbudljivije discipline. S obzirom da je nivo Lima bio izuzetno visok samim tim je i ova disciplina dobila još veću težinu. Na stazi je bilo dvanaest kapija, tri crvene (uzvodne) i devet zelenih (nizvodne).

U ovoj disciplini u muškoj konkurenciji prvo mesto je pripalo našim momcima koji su briljirali i prvu trku izvezli bez greške. Drugo mesto je zauzela ekipa KES VIR Pančevo i treće mesto KKK Stalać.

U ženskoj konkurenciji naše devojke su takođe uzele prvo mesto, drugo i treće mesto je pripalo devojkama iz bugarske Adventure net (II) i Atom (III).

Nakon discipline slalom, usledila su dva sprinta gde su se vremena iz obe trke sabirala. Trka se vozila na istom delu reke gde je prethodno održan slalom u dužini od 150 metara.

U muškoj konkurenciji u ovoj disciplini sličan poredak kao i u slalomu samo promena na trećoj poziciji. Rafting klub Eko Lim – prvi, KES Vir – drugi, Nektar Dajak klub – treći.

U ženskoj konkurenciji u sprintu poredak se nije menjao u odnosu na slalom. Prvo mesto je pripalo našim devojkama, drugo mesto Adventure net i treće mesto Atom.

Nakon prvog dana takmičenja naše postave u obe konkurencije su odnele maksimalan broj bodova po disciplinama (Slalom – 350 i 2xSprint – 200).

Drugog dana takmičenja održala se izuzetno zahtevna disciplina spust u dužini od 7 kilometara.

U muškoj konkurenciji u ovoj disciplini naši momci su opet uspeli najbrže da izveslaju zadatu deonicu i osvoje prvo mesto. Iza njih je bila ekipa Nektar Dajak kluba, a treće mesto je odnela ekipa KES Vir.

Devojke Adventure net-a su osvojile prvo mesto u spustu, dok su iza njih ostale naše devojke na drugom mestu i treće mesto je zauzela ekipa FSFV BG – KK Nikola Tesla Zemun.

Ukupan plasman se odredio tako što su se timovi rangirali prema ukupnom broju bodova osvojenim u svim održanim disciplinama.

U muškoj konkurenciji prvo mesto u ukupnom plasmanu – Rafting klub Eko Lim Priboj (maksimalnih 900 bodova), drugo mesto KES Vir Pančevo (807) i treće mesto KKK Stalać (730).

U ženskoj konkurenciji prvo mesto u ukupnom plasmanu – Rafting klub Eko Lim Priboj (872), drugo mesto – Adventure net (856) i treće mesto –Atom (760).

Sastav muške ekipe rafting kluba Eko Lim:

- Uroš Puzović
- Aleksa Novaković
- Nemanja Puzović
- Vukašin Peruničić

Sastav ženske ekipe rafting kluba Eko Lim:

- Željka Šalipur
- Gordana Golubović
- Sandra Đurović
- Tanja Reković
- Jelena Spajić

Ovom prilikom želimo da se zahvalimo svim ljudima, organizacijama, ekipama koji su omogućili da ovo takmičenje bude dostojanstveno i po pitanju organizacije na veoma visokom nivou. S obzirom da je ovo drugo takmičenje u našoj režiji, mi smo prezadovoljni i težićemo da svako naredno podižemo na viši nivo.

Hvala svima još jednom, sportski pozdrav!

Rafting Asocijacija Srbije
www.raft.rs