EP Tacen, Slovenija - Srebrna medalja za juniore iz NK Liman

17.05.2016

Naši momci juniorskog tima U23 u sastavu Aleksandar Pantelić, Bogdan Ribarić, Vladimir Kranjčec i Marko Stojanović su prvog dana takmičenja na Evropskom prvenstvu R4 u Tacenu u Sloveniji osvojili srebrnu medalju i time ispisali novu istoriju u rafting sportu u Srbiji. Ovo je prva medalja na EP u raftingu u istoriji ovog sporta u Srbiji i uopšte prva medalja ikad osvojena na velikim takmičenja. Nakon osvajanja klupskog prvenstva Evrope konačno i prva medalja je zasjala na grudima naših momaka. Ovim putem čestitamo mladićima koji su vrednim radom došli do odličja i tako pokazali da pored mnogih vodenih sportova u kojima osvajamo najsjajnija odličja i rafting postao sport u Srbiji u kom smo pokazali svoj kvalitet.

Istorijski uspeh postigla je juniorska reprezentacija Srbije u raftingu (do 23 godine), osvojivši srebro u disciplini paralelni sprint na Evropskom prvenstvu koje se održava na veoma zahtevnoj veštačkoj stazi Tacen, u Sloveniji. Aleksandar Pantelić, Bogdan Ribarić, Marko Stojanović, Miran Gojić i Vladimir Kranjčec, članovi reprezentacije Srbije, potekli su u Nautičkom klubu Liman iz Zemuna. Predsednik kluba, njihov trener, a ujedno i Predsednik Rafting Saveza Srbije, Boris Purjakov veoma uzbuđen, poslao je ovaj kratak izveštaj… „Posle odlične vožnje u disciplini sprint, ali i prvobitnog peha, gde su naši momci zbog pogrešne procene stali desetak metara pre cilja, krenuli su u disciplinu paralelni sprint sa najteže – poslednje pozicije. Redom su u najtežoj disciplini padale svetske sile u raftingu: Slovačka, Češka i Austrija. U finalu posle duge i izjednačene borbe, domaća ekipa Slovenije je pobedila“.

Odrasli sa puno odricanja, veslajući i trenirajući uglavnom na Dunavu koji se nikako ne može svrstati pod kategoriju divljih voda, sazrevajući u akcijama spašavanja od poplava širom Srbije, polažući ispite na Fakultetu i radeći paralelno da bi opstali (od pet članova reprezentacije četvorica su „difovci“), skupili su snagu i u kritičnim trenucima ostvarili nemoguće… Dugoročni projekat Saveza počeo je da daje rezultate. 

Srbija dakle, u društvu divljevodaških i rafterskih velesila. Srbija čiji šampioni države nemaju klupske prostorije. Srbija bez veštačke staze za rafting i kajak, sa veoma malo uređenih staza na prirodnim rekama. Klubovi koji svoju opremu pozajmljuju jedni drugima. Savez u kome ni jedan trener ne prima novac za svoj rad. Srbija sa ljudima koji mogu sve…

 Željko Rajković

 

izvor http://www.raftingsavezsrbije.org/ep-tacen-2016/