Euro Cup - Ibar 2021 Serbia

04.10.2021

Preuzeto sa sajta Rafting Asocijacije Srbije www.raft.rs :

 

Ušću na Ibru je u nedelju 3.oktobra 2021. održan Evro Kup u raftingu u kategoriji R6. Bio je ovo drugi po redu Evro Kup (prošle godine je održan prvi), a treće po redu takmičenje u raftingu na ovom mestu u organizaciji Rafting Asocijacije Srbije (prvo je održano u oktobru 2019).

Evro Kup je bio pod znakom pitanja zbog teške epidemiološke situacije u Srbiji, kao i komplikovanih procedura oko ulaska u Srbiju koje su otežale i onemogućile dolazak i učešće ekipa iz inostranstva.

I pored svih problema, na Evro Kupu je učestvovalo ukupno 10 timova, 8 u muškoj i 2 u ženskoj konkurenciji :

Prošlogodišnji pobednici Evro Kupa RK Dajak iz Banja Luke,  državni prvaci RK Eko Lim iz Priboja, odlična ekipa SKES Vir iz Pančeva su bili glavni favoriti za osvajanje prva tri mesta, a svoju šansu su tražili i iskusni takmičari iz KES Pustolov iz Banovaca, RK Lim Lučice iz Prijepolja, podmlađeni tim RK MRI iz Lajkovca, tim studenata Vojne Akademije u Beogradu i domaća ekipa RK Kebone iz Polumira, sastavljena uglavnom od mladih kajakaša. U ženskoj konkurenciji su se takmičili timovi domaćih devojaka iz kajak klubova Studenica i Ibar i ženski tim KES Pustolov iz Banovaca.

Za besprekoran dizajn i pripremu staze, pomoć oko kapija i prateće opreme i merenje vremena zaslužan je i ove godine bio Slavko Trifunović iz Kajak kluba Studenica, a na postavci kapija su pomagali i kadeti Vojne Akademije predvođeni potpukovnikom Negovanom Ivankovićem, kao i stari članovi klubova Tifran i Pustolov. 

IRF sudije iz Bugarske, glavni sudija Jordanka Bogdanova i Marina Najdenova, kao i domaće sudije Ivan Simić. Negovan Ivanković, Đorđe Bojović i Sanja Divac su se pobrinuli za regularno i pravedno suđenje, a sjajne fotografije sa ovog takmičenja je napravio Božidar Bole Radomirović.

I ove godine su se timovi takmičili u čamcima Advance R425a zahvalnost na ustupanju čamaca dugujemo rafting klubovima MRI, Tifran, Eko-Lim i Lim Lučice kao i Fakultetu za Sport i Fizičko Vaspitanje Univerziteta u Beogradu i Vojnoj Akademiji u Beogradu.

Nakon prvog slaloma je RK Eko Lim bio najuspešniji, uz skoro besprekoran prolaz, možda i nepotrebno diranje kapije 3, ali bez diranja poslednje kapije broj 8, koja se nalazila u samoj sredini buka Grmčić i koja je zadavala najviše problema svim timovima, drugi je bio Dajak, a treći Vir. U drugom prolazu je Eko Lim imao bolje vreme za svega 16 stotinki od Dajaka, ali je zbog diranja kapije 4 i dodatnih 5 kaznenih poena za Eko Lim, na kraju Dajak ipak imao bolji rezultat (121,01) i osvojio prvo mesto u disciplini slalom. U drugom slalomu je i Vir imao odlično vreme (124,93) kojim se približio boljem vremenu Eko Lima (124,26) za samo 67 stotinki. Dobar rezultat u prvom slalomu je napravila Vojna Akademija (184,28) koji im je obezbedio 4.mesto, Pustolovi su imali 201,08 iz prvog, a bolja prva vremena su imali i Lim Lučice (219,14),  MRI (219,26) i Kebone (221,28).

Ženski tim  Kebone je imao odlično drugo vreme (178,34) i pokazale su da mogu da budu ozbiljan rafting tim, ispred Pustolovki čije je najbolje vreme iz prvog slaloma bilo daleko slabije (274,18).

Zbog zgusnutog rasporeda jer je celo takmičenje organizovano u jednom danu, dogovoreno je sa kapitenima timova da se održe dva sprinta umesto sprinta i paralelnog sprinta.

U prvom sprintu je Dajak (83,27) bio bolji od Eko Lima (83,80) za 53 stotinke, a u drugom Eko Lim za svega 13 stotinki (83,76 prema 83,89). Vir je ostvario odlična vremena (85,25 i 84,09) i posebno u drugom sprintu bio blizu prvom i drugom mestu. Pustolov i Vojna Akademija su u odvojenim sprintovima osvojili po jedno 4. i 6. mesto, Kebone je oba puta bio 5., MRI 7., a Lim Lučice 8. U ženskoj konkurenciji je ekipa Kebone u oba sprinta bila uspešnija od Pustolovki.

U poslednjoj disciplini spust je startovalo sedam ekipa, Dajak je potvrdio zasluženu pobedu i bio uspešniji od drugoplasiranog  Eko Lima za tri minuta (41:18,21 prema 44:21,18). Ove dve ekipe su u spustu potvrdile prva dva mesta u konačnom plasmanu. KES Pustolov je odličnim vremenom u spustu (48:14,27) i nakon odustajanja SKES Vir od poslednje discipline, u konačnom plasmanu zauzeo treće mesto. RK Lim Lučice su u spustu bili četvrti (51:00,79) ispred Vojne Akademije (51:35,57), ali je u konačnom plasmanu zbog boljih rezultata u prve dve discpiline Vojna Akademija bila četvrta, a Lim Lučice peti. Timovi koji su odustali od spusta (Vir, Kebone i MRI) su u konačnom plasmanu zauzeli 6,7, i 8.mesto.

Pustolovke su bile u spustu uspešnije od domaćih takmičarki, ali je u konačnom plasmanu zbog boljih rezultata u slalomu i sprintu Kebone bio prvi, a Pustolov drugi.

Imajući u vidu gore navedene epidemiološke okolnosti, ali i tešku materijalnu situaciju u kojoj se nalazi Rafting asocijacija Srbije i klubovi u njoj, takmičenje je po kvalitetu i brojnosti u potpunosti premašilo očekivanja. Ovo takmičenje se boduje u sistemu klupskih Euro Kup takmičenja Internacionalne Rafting Federacije, zvanične svetske međunarodne organizacije nadležne za rafting, čiji je član i Rafting asocijacija Srbije (RAS), i zato treba raditi na nalaženju rešenja da RAS bude što je mogiuće pre priznata kao nadležni granski savez za rafting u Srbiji, jer ona to po svom radu i međunarodnom ugledu svakako zaslužuje.

 

Dušan Jokić 

Potpredsednik RAS