Euro Cup u raftingu - Priboj na Limu 06-08.07.2018

09.07.2018

(preuzeto sa sajta Rafting Kluba Eko-Lim Priboj)

Iza nas je još jedan vikend koji je prošao u duhu sporta... Po prvi put U Priboju i na reci Lim, održano je Državno, Evro kup i memorijalno rafting takmičenje „Aleksa Kojadinović“.

Učešće je uzelo dvadeset jedna ekipa iz Priboja, Beograda, Niša, Stalaća, Pančeva, Prijepolja, Ljubovije, Užica, Čačka, Lajkovca, Zenice, Banovaca, Rudog. Od ukupnog broja ekipa u ženskoj konkurenciji bilo je četiri tima, a u muškoj sedamnaest.

Takmičenje se održalo po pravilima Međunarodne rafting federacije (IRF) u kategoriji R4 (četiri veslača) u tri discipline slalom, sprint i spust.

Prvog dana takmičenja održale su se dve discipline slalom i sprint. Nakon dugotrajnog rada članova našeg tima na infrastrukturi staze za održavanje slalom trke stekli su se uslovi za nesmetano odvijanje takmičenja.

Slalom je disciplina u kojoj tehnika, taktika i međusobna saradnja imaju glavnu ulogu i zato se može reći da je slalom najzahtevnija disciplina u raftingu. U disciplini slalom, veslači koriste najširi spektar rafting tehnike. Slalom se sastoji od dve trke, a bolja trka se boduje. CIlj je da se za što kraće vreme prođu kapije po utvrđenom redosledu bez kaznenih poena (penala).
U našem slučaju dužina staze je bila oko 370m I sastajala se od 13 kapija od kojih je 9 bilo nizvodnih, a 4 uzvodne.

U muškoj konkurenciji prvo mesto u disciplini slalom – Rafting klub Eko Lim Priboj, drugo mesto – Kajak klub Kula Stalać 1, treće mesto – Klub ekstremnih sportova VIR.
U ženskoj konkurenciji prvo mesto u disciplini slalom – Rafting klub Eko Lim Priboj, drugo mesto – Kajak klub Medicinar, treće mesto – Kajak kanu klub Nikola Tesla.

Nakon discipline slalom, sledio je sprint na istom delu staze. U ovoj disciplini sam start trke je jako važan. Takmičari su na startu u adekvatnom položaju pripremljeni za početak prvog zaveslaja i skoncentrisani na znak sudije za početak trke. Nakon znaka sudije ekipa izvodi nekoliko istovremenih, snažnih zaveslaja velike amplitude, posle čega sledi povećanje frekvencije zaveslaja na račun smanjenja dužine zaveslaja. S obzirom na najčešće trajanje trke od 60-180 sekundi, disciplinu sprint karakteriše start, startno ubrzanje i kasnije održavanje brzine čamca uz pravilno odabiranje putanje čamca na stazi. U ovoj discipline cilj je da se za što kraće vreme savlada staza.

U muškoj konkurenciji prvo mesto u disciplini sprint – Kajak klub Kula Stalać 1, drugo mesto – Rafting klub Eko Lim Priboj, treće mesto - Sportsko rekreativni klub Bosna.
U ženskoj konkurenciji prvo mesto u disciplini sprint – Rafting klub Eko Lim Priboj, drugo mesto – Kajak kanu klub Nikola Tesla, treće mesto - Kajak klub Medinicar.

Drugog dana takmičenja održala se disciplina spust u dužini od 7,5km. Ova disciplina je vrlo zahtevna, iz razloga što traje od 20 do 60 minuta. Samim tim veslači moraju da sede dugo u takmičarskom položaju, od ekipe se traži da imaju isti ritam zaveslaja i optimalnu frekvenciju zaveslaja. Presudnu ulogu ima „čitanje reke“, odnosno analiziranje staze i praćenje toka matice. Cilj ove discipline je kao i u ostalim, savladati stazu za što kraće vreme.

U muškoj konkurenciji prvo mesto u disciplini spust – Kajak klub Kula Stalać 1, drugo mesto – Rafting klub Eko Lim Priboj, treće mesto - Sportsko rekreativni klub Bosna.
U ženskoj konkurenciji prvo mesto u disciplini spust – Rafting klub Eko Lim Priboj, drugo mesto – Kajak kanu klub Nikola Tesla, treće mesto - Kajak klub Medinicar.

Ukupan plasman se odredio tako što su se timovi rangirali prema ukupnom broju bodova osvojenim u svim održanim disciplinama.

U muškoj konkurenciji prvo mesto u ukupnom plasmanu – Kajak klub Kula Stalać 1, drugo mesto – Rafting klub Eko Lim Priboj, treće mesto - Sportsko rekreativni klub Bosna.
U ženskoj konkurenciji prvo mesto u ukupnom plasmanu – Rafting klub Eko Lim Priboj, drugo mesto – Kajak kanu klub Nikola Tesla, treće mesto – Kajak klub Medinicar

S obzirom da je ovo takmičenje bilo prvo u našoj režiji, takoreći pioniri u organizovanju takmičenja, sveukupni utisak je pozitivan. Zahvaljujući mnogim ljudima i organizacijama koji su dali doprinos kako bi takmičenje bilo dostojansveno ostvarili smo naš cilj. Neminovno je da može biti bolje, i radićemo da na tome da svako sledeće takmičenje bude na višem nivou, a to bez Vaše podrške i svih timova i ljudi koji su učestvovali na neki način nije moguće. Tako da Vam se ovom prilikom zahvaljujemo i nadamo se da ćete se i naredni put odazvati našem pozivu i biti deo organizacije takmičenja.

U okviru takmičenja održana je obuka za nacionalne sudije u raftingu, a takođe i Osnivačka Skupština Rafting Asocijacije Srbije (RAS) sa sedištem u Priboju, pod pokroviteljstvom Međunarodne rafting federacije (IRF).

Hvala svima još jednom, sportski pozdrav!