Ко једном прође лимским буковима, увек им се враћа – завршена 24. Лимска регата

04.06.2023

Спустом од манастира Куманице до пријепољске плаже Петровац, завршена је тродневна 24. Лимска регата, у организацији туристичких организација Пријепоља, Бијелог Поља, Андријевице, Берана и Плава. У спусту дугом 130 километара, од Плава у Црној Гори, где Лим извире, учествовало је осамдесетак рафтера из више европских држава.

Ко једном прође лимским буковима, тај му се увек враћа, кажу рафтери.

Припремила Наталија Видић
 
 
 
00:00
/
01:21
 
 
 


„Сад је онако баш како треба, тако да се могло од Плава возити цела деоница. У принципу има озбиљнијих деоница, али је пролазно свуда и лепо је", каже Марко Продановић из Старих Бановаца.

„Очекивао сам већи водостај и опаснију ријеку, али ово је било одлично. Сада сам дошао први пут на Лимску регату и ово је вероватно трајна резервација“, наводи Жељко Илић из Мркоњић Града.  

„Све је од групе на чамцу; кад људи знају шта имају да раде. Ја мислим да је то најбоље за ову Лимску регату“, напомиње Ленка Кралова из Чешке. 

Неописив је осећај проласка кроз лимске теснаце са тек парчетом неба, додају учесници, уз искусне скипере регате, коју је пре 24 године покрену пријепољски Планинарско-скијашки клуб „Коловрат“.

„Док ми нисмо почели да се бавимо рафтингом, Лим није био ни познат као река. Познат је био као планинска бујична река када однесе неки мост на Лиму“, истиче Драгољуб Симовић из ПСК „Коловрат" Пријеопље. 

Данас око Лима житељи свих општина, од изворишта у Плаву до Дрине, кроје туристичке планове, у којима нема места дивљим депонијама реке која вијуга, каткад дивље, међу стрмим стенама обраслим четинарима, куда се рафтери и спуштају током регате.

извор РТС

https://www.rts.rs/magazin/putujemo/5205224/24-limska-regata-planinarsko-drustvo-kolovrat.html