Nevidio 12-13.08.2016

15.08.2016
U petak i subotu smo bili u Nevidiu. Bio sam deo dve odlične ekipe od po 5 ljudi, lagano smo prolazili, pravo uživanje...
...ali, u subotu smo imali problem sa turističkim inspektorom iz Podgorice, koji nas nije pustio u kanjon jer i pored toga što smo prethodno platili lokalnu taksu od 6 evra po osobi, nismo imali odobrenje sekretarijata za privredu opštine Šavnik pa nam je novac vraćen. Po zakonu, prolazak kroz kanjon se tretira kao privredna delatnost, što povlači sa sobom i brojne nelogične propise i pravila. 
Turistički inspektor je u petak vratio sa Tare jednu grupu iz Srbije zbog sličnog problema. Naknadno sam saznao da je to bila grupa koja tradicionalno dolazi godinama na ceo tok Tare kod našeg kolege Momira Tomčića iz Pljevalja. Ljudi su se vratili za Srbiju, a NP Durmitor i država Crna Gora su zbog nepotrebnog komplikovanja i birokratije ostali bez čistih 2000 evra koje su trebali da naplate samo od taksi i poreza od ove grupe.
Opširnije o ovoj priči ima u Danu i Vijestima :
http://www.dan.co.me/?nivo=3&rubrika=Regioni&clanak=559841&datum=2016-08-12&naslov=%A9umadincima%20onemogu%E6enosplavarenje

Po zakonu treba da prijavimo aktivnost lokalnom sekretarijatu za privredu 8 dana pre akcije. Kako su mi u Šavniku rekli, za potvrdu se plaća taksa i ona važi 6 meseci.

Problem je što se potvrde vade u opštini gde se aktivnost obavlja, pa npr, ako idemo na Taru od Brštanovice - treba da idemo u Plužine po potvrdu, od Splavišta - u Žabljak, na gornji tok Tare - u Kolašin ili Mojkovac, ako idemo na Lim - po potvrdu treba da odemo u opštine : Plav, Andrijevicu, Berane i Bijelo Polje, zavisno od dela Lima na kom plovimo...Drugi problem je što opštine ne rade vikendom, a mi obično vikendom dolazimo na akcije.
Ako hoćemo da idemo na rafting i u kanjone u Crnu Goru po zakonu, pored sve opreme ćemo morati ubuduće da nosimo još nekoliko registratora sa svim potrebnim papirima i dozvolama, a kada se sve sabere i oduzme, više vremena ćemo provoditi po opštinskim šalterima i graničnim prelazima nego na rekama, kanjonima i planinama na koje nameravamo da odemo.
Neće biti lako, ali ćemo smisliti već nešto.