Prvenstvo Srbije – kategorija R6, reka Ibar, Ušće – Grmčić 04-05.10.2019

06.10.2019

Izvor www.raft.rs :

Na Ibru je ovog vikenda održano Prvenstvo Srbije u R6 kategoriji, čime je nakon R4 Prvenstva Srbije i Univerzitetskog Prvenstva Srbije, održanih u aprilu u Priboju na Limu, trka za Kup Srbije koje su održane u Arilju na Velikom Rzavu u aprilu i u Leposaviću na Ibru u julu, kao i učešća naših reprezentativnih selekcija na Evropskom Prvenstvu u Banja Luci na Vrbasu, na lep način zaokružena takmičarska 2019 godina u organizaciji Rafting asocijacije Srbije.

Slalom, sprint i paralelni sprint su bili održani na stazi Grmčić, gde je bio i start discipline spust čiji cilj je bilo mesto Krivi Vir iznad Polumira.

U muškoj konkurenciji ja vođena velika borba između dve najbolje ekipe u Srbiji – Vir iz Pančeva i Eko Lim iz Priboja. Eko-Lim je bio bolji u slalomu i paralelnom sprintu, a Vir je pobedio u sprintu i spustu, pa je na kraju zbog više bodova u ukupnom plasmanu bolji bio Eko-Lim, koji je pobedi u R4 kategoriji u Priboju, pridodao i ovu pobedu u kategoriji R6.

Treće mesto je osvojio rafting tim Polumir koji je ove godine učestvovao zajednički sa timom Tifran iz Beograda. U planu je osnivanje rafting kluba u Polumiru, kao i veće učešće i angažovanje lokalnih kajakaških klubova.

Ibarski Saladžije 2013 iz mesta Ribarića kod Tutina, iako u starijem sastavu, se vrlo korektno takmičila sa mlađim i uigranijim ekipama. Ovo je njihovo prvo učešće na rafting takmičenjima u organizaciji RAS, a u planu je da se sledeće godine, pored tradicionalnog turističko-rekreativnog raftinga „Ibarski Saladžije“ organizuje i trka u disciplini spust na teritoriji njihove opštine.

Spust bez Granica iz Leposavića je dala tehničku podršku organizaciji ovog događaja, a učestvovali su i u disciplini spust.

U ženskoj konkurenciji, evropske šampionke do 23 godine iz kluba Eko-Lim iz Priboja su bile uspešnije od rivalki iz kluba Nikola Tesla iz Zemuna. Pribojke su bile bolje u slalomu, zasluženo su pobedile u paralelnom sprintu, a u sprintu su bile brže od svojih protivnica za samo 16 stotinki. Zbog hladnog vremena, malog broja čamaca zbog kojih se moralo čekati na start spusta, a i činjenice da spust ne bi promenio stanje u ukupnom plasmanu jer je Eko-Lim bio sigurno prvi, dogovor kapitena dva ženska tima je bio da ne idu na spust.

Prvenstvo R6 je organizovano u prilično teškim uslovima, isključivo uz dobru volju i entuzijazam istinskih ljubitelja ovog sporta. Kapije za slalom stazu i merenje vremena je obezbedio iskusni sportski trener, profesor Slavko Trifunović iz Kajak Kluba Studenica iz Ušća, čamce za takmičenje su dali RK Eko-Lim, SU Tifran i Fakultet za Sport i Fizičko Vaspitanje iz Beograda, tehničku podršku, radio-stanice, snimke iz drona Srboljub Milosavljević i tim Spust bez Granica iz Leposavića, na postavljanju kapija za slalom i bova za paralelni sprint su nesebično pomagali i radili takmičari iz Vira iz Pančeva i iz Eko-Lim iz Priboja, pomoć u obezbeđenju i logistici su dali i Milan Nikitović iz kluba Brzak iz Arilja i Božidar Radomirović iz Polumira.

Staza Grmčić na Ušću zadovoljava sve kriterijume za velika takmičenja u raftingu, pokazali smo da možemo i treba da radimo na tome da se na Ibru održava makar jedno rafting takmičenje godišnje, da naredne godine uz saradnju sa Internacionalnom Rafting Federacijom (IRF) takmičenje bude otvoreno i za timove iz inostranstva, a verujemo i da će nadležni u Ministarstvu omladine i sporta prepoznati i priznati rad i kvalitet Rafting asocijacije Srbije i značaj takmičenja u organizaciji RAS.

Dušan Jokić

Potpredsednik RAS

06.10.2019

 

FOTOGRAFIJE