Rafting za decu - Ibar (Mataruška Banja-Kraljevo) 21.10.2017.

22.10.2017

U subotu smo organizovali spust niz Ibar na potezu od Mataruške banje do Kraljeva za grupu od 47 beogradskih osnovaca.

Vodostaj je u ovo doba godine niži (79cm na VS Ušće), temperatura oko 20-25 stepeni, lep i sunčan oktobarski dan. Deonica od Mataruške Banje do Kraljeva po ovom vodostaju spada u mirnije i lakše delove reke Ibra (WWI), i kao takva je prilagođena uzrastu dece učesnika raftinga (10-11 godina).

Osim našeg kluba SU Tifran, u organizaciji spusta su učestvovali i ljudi iz KKK Studenica iz Ušća i RK Eko-Lim iz Priboja 

Nakon upoznavanja i dobrodošlice, uvodnu reč je dao profesor fizičke kulture i kajakaški trener u KKK Studenica iz Ušća Slavko Trifunović. 

Sigurnosnu obuku je održao IRF vodič čamca iz rafting kluba Eko Lim iz Priboja Dejan Puzović.

Vodiči čamaca su bili iskusni poznavaoci reke, dugogodišnji sportisti i takmičari u kajaku na divljim vodama i raftingu, pa su deca imala mogućnost da se upoznaju sa osnovnim tehnikama veslanja i upravljanja rafting čamcem, ali i da vide sa reke dolinu Ibra i predele oko Mataruške Banje, manastira Žiče i grada Kraljeva.

Sva deca su imala propisanu sigurnosnu opremu za rafting, sedela su na propisanim pozicijama u profesionalnim raft-čamcima, gde su veslala i aktivno učestvovala u raftingu. Opremu i čamce su obezbedili Rafting Klub Eko Lim, Sportsko Udruženje Tifran i Fakultet za sport i fizičko vaspitanje u Beogradu.

Deci je rafting bio zabavan, ali ne treba zaboraviti da rafting nije samo zabava i da on za decu ima i vrlo značajnu edukativnu ulogu iz oblasti geografije, ekologije, istorije, bezbednosti na vodi i raftinga kao veslačkog sporta.

 

Dušan Jokić

SU Tifran

 

FOTOGRAFIJE