Saopštenje SU Tifran povodom sramnih odluka izvršnog odbora Rafting saveza Srbije o isključenju 5 klubova iz saveza

21.01.2018

Obavešteni smo da je Izvršni odbor Rafting Saveza Srbije (RFSS)  u sastavu :

Jovan Opačić predsednik IO (SKES Avantura 4x4 Pančevo), Srđan Joksimović (KKK Zmaj Zemun), Zlatko Blašković (VK Galeb Zemun), Vlasta Stanojević (SRO Safari Niš), Sava Kostić (RK Advance Zemun)

doneo odluke o isključenju 5 klubova iz Rafting Saveza Srbije i to :

SKES Vir iz Pančeva, višestrukih državnih prvaka Srbije u muškoj konkurenciji i učesnika brojnih međunarodnih takmičenja

KKK Nikola Tesla iz Beograda, višestrukih prvaka Srbije u ženskoj konkurenciji

RFK Drinska Regata iz Ljubovije,

KKK Kula iz Stalaća i

RFK Lim Lučice iz Prijepolja 

dugogodišnje članove RFSS i redovne učesnike državnih prvenstava u raftingu i Evro-kup takmičenja u organizaciji svetske rafting federacije (IRF).

Najoštrije osuđujemo ove sramne odluke koje su protivne zdravom razumu, sportskim načelima, a i u suprotnosti su sa samim statutom RFSS (član 14).

Dajemo punu podršku klubovima koji su nepravedno isključeni.

Podsećamo da je isti izvršni odbor u toku 2017 odbio zahtev za prijem u članstvo klubovima koji su učešćem na državnom prvenstvu 2016 po zakonu o sportu i statutu saveza to pravo stekli:

RFK Eko Lim iz Priboja, mladoj i perspektivnoj ekipi koja je bila najbolja u konkurenciji do 19 i do 23 godine i

KES Pustolov iz Banovaca, klubu koji je protivno statutu RFSS izbačen iz saveza krajem 2014 godine.

Rafting savez Srbije je u 2017 imao 13 članova.

Istupanjem VK Galeb iz Zemun iz saveza krajem 2017 godine ostalo je 12 klubova od kojih je 6 blisko rukovodstvu saveza, i drugih 6 u koje spada 5 isključenih i naš klub. 

Na sajtu RFSS se može videti spisak članova saveza :

http://www.raftingsavezsrbije.org/clanovi-saveza/

Objašnjenje o statusu članova saveza se može videti na prvoj fotografiji u prilogu.

Poslednjih nekoliko godina predstavnici 6 klubova su ukazivali na brojne neregularnosti, nezakonitosti i netransparentnosti u radu rukovodstva saveza, koje čini gorepomenuti izvršni odbor, predsednik saveza Boris Purjakov i sekretar saveza Slavica Višekruna. 

S obzirom da je rukovodstvo u više navrata ignorisalo zahteve i upozorenja od predstavnika klubova, oni su se obratili nadležnim institucijama kojima savez pripada - svetskoj rafting federaciji (IRF), sportskom savezu Srbije i Ministarstvu sporta i omladine republike Srbije, policiji...

Iz toga se možda i može proizvesti zaključak da rukovodstvo RFSS u znak odmazde pokušava da se otarasi i na silu izbaci "neposlušne". 

Na fotografijama u prilogu članka je isključenje iz RFSS poslato na SKES Vir iz Pančeva. Dokumenta o isključenjima za ostale klubove su identična, što govori da izvršni odbor nije bio mnogo kreativan. 

Isključeni klubovi će se žaliti nadležnima koje pozivamo da reaguju i spreče ovu bruku i sramotu koju pravi nekoliko pojedinaca iz rukovodstva RFSS. 

U trenutku pisanja ovog teksta na adresu našeg kluba još nije stigao nikakav dopis od RFSS. 

 

SU Tifran