Tara, Mojkovac, 1.maj 2022.

03.05.2022

Mojkovac, grad poznat po Brskovu, srednjevekovnom rudarskom i trgovačkom centru, i herojskoj borbi Crnogorske vojske predvođene serdarom Jankom Vukotićem protiv brojnijeg i moćnog austrougarskog neprijatelja tokom bitke 1916.godine, danas smešten pored magistralnog puta i pruge Beograd-Bar i u blizini Nacionalnog parka Biogradska Gora.  Grad koji je nekada bio na putu trgovačkim karavanima i osvajačkim vojskama, a danas turistima koji prolaze pored Mojkovca na putu za Jadransko more, ali i obližnje i poznatije turističke centre na severu Crne Gore, Žabljak i Kolašin.

Ljudi u Opštini Mojkovac vredno rade na promociji i razvoju turizma u svom gradu, ponuda smeštajnih i ugostiteljskih objekata je dobra, organizuju se brojne zanimljive i sardžajne manifestacije, u izgradnji je Ski-centar Žari, na severozapadnom delu Bjelasice koji će biti pokretač razvoja zimskog turizma, a u planu je i povezivanje ovog centra sa ski centrima Kolašin 1600 i 1450 čime će ovaj deo Crne Gore biti znatno atraktivniji za sve posetioce. 

Mojkovački, manje poznati deo kanjona Tare privlači sve više turista u letnjim mesecima, a ovaj gornji deo toka reke iznad Mojkovca je najatraktivniji početkom maja, kada se tradicionalno i održava rafting regata, čiji smo i mi redovni učesnici.

Nakon trogodišnje pauze, jer zbog korone se nije organizovala regata, okupilo se oko 100 raftera u više od 10 rafting čamaca i zaplovilo dobro poznatim i atraktivnim delom od Sjerogošta do Mojkovca. Vreme je bilo idealno za rafting, vodostaj savršen, jednim delom je rafting sniman iz drona koji je nažalost pao negde na drugu obalu, pa ga tog dana nismo našli, ali je autor ipak sačuvao deo snimka.

Turistička organizacija Mojkovac i njen direktor Radonja Vuković su se potrudili da sve bude organizovano na najlepši mogući način. Osim našeg čamca i posade koja je došla sa strane, ostale čamce i opremu su obezbedili lokalni rafting tur-operateri, koji su izuzetno profesionalno vodili učesnike ovog raftinga. Na kraju regate je kod kamenog mosta organizovan ručak, utisci učesnika su bili vrlo pozitivni,,a i nama je bilo veliko zadovoljstvo da učestvujemo na ovoj regati gde ćemo se vrlo rado vraćati, nadam se i u većem broju.

Dušan Jokić

FOTOGRAFIJE

Sajt Turističke organizacije Mojkovac