Cer

Planina Cer nalazi se u severozapadnom delu Srbije. Od Šapca je udaljen 35 km, a od Beograda 100 km. Cer leži na 687 m/nv, a dug oko 15 km.

Planina je ime dobila po brojnim stablima drveta cer. Planina je prilično šumovita, nije naseljena, poseduje najviše bukvinog, hrastovog i grabovog drveća, svi oni su zaslužni za svež i čist vazduh. Karakteristično za okolinu je da gde god se okrenete ima puno zelenila, listopadnog drveća i niskog rastinja.

Cer je bogat borovnicama, šumskim jagodama, pečurkama i lekovitim biljkama, a u proleće možete videti najrazličitije boje livadskog cveća. Ako ste raspoloženi za pešačenje i planinarenje kao i obilaske manastira kroz ceo put će vas voditi zadivljujuća istorija i podsećanje na slavnu prošlost.

Na planini Cer je potekla legenda o caru Trojanu i njegovih pet kćeri Kosani, Koviljki, Vidi i Soki, po njima su gradovi i dobili imena Soko-grad, Koviljača, Vidin grad i Kosanin grad (na Ceru). Petoj kćeri se ne zna ime te se ne zna ni koji je njen grad. Na Ceru postoje četiri vrlo značajna manastira Manastir Čokešina, Manastir Krivaja, Manastir Radovašnica i Manastir Petkovica. Iz ovih krajeva potiče i Miloš Obilić tačnije iz sela Miloševa, smatra se da je on sagradio manastirsku (Čokešina) crkvu posvećenu Rođenju Presvete Bogorodice.

Na Ceru se odigrala Cerska bitka iz Prvog svetskog rata, vođena je od 12. do 24. avgusta 1914. započela je u noći 15. i 16. avgusta, jer je prethodno austrougarska vojska prešla Drinu u nameri da pređe u Srbiju, razbuktala se 20. avgusta, a od 21. do 24. avgusta je oslobođen Šabac, čime je austrougarska vojska definitivno napustila Srbiju.