Gornji Ibar

Ibar

U gornjem toku Ibar protiče kroz nepristupačan kanjon dubok oko 200 metara. Iznad reke se nalazi magistralni put, ali je i on na visini od preko 100 metara pa se na svega nekoliko mesta može prići. 

Od Rožaja je teren nedovoljno ispitan, ali i vrlo opasan za raft čamce (bukovi težine V do V+), pa ga mogu proći samo najiskusniji kajakaši.

Za raft čamce se preporučuje deonica duga oko 8 km koja počinje od mosta koji povezuje sela Batrage i Mojstir a završava se kod mosta u Ribariću.

Na samom početku posle par stotina metara, reka pravi nezgodnu krivinu udesno, ali i lako navlači čamac na liticu sa leve strane. Pa stotina metara posle nalazi se Milina Glava, popularno i lepo izletište. Sa desne strane je livada i izvor vode. Ispod izvora se nalazi buk i krivina udesno. Potom se ulazi u mirniji deo kanjona koji ne traje dugo jer se ubrzo smenjuje nekoliko manjih i većih bukova. Između Batraga i Ribarića ima preko 10 bukova težine III-IV što ovu deonicu čini jednom od najzanimljivijih za rafting.

Posle poslednjeg većeg buka, na 1 kilometar iznad Ribarića se može izaći na levu stranu, ali je put koji vodi od reke do magistrale jako loš i uspon je veliki, pa je bolje veslati jezerom do mosta u Ribariću.

Od 2013 godine, Opština Tutin organizuje manifestaciju "Ibarski Saladžije" u znak sećanja na stare saladžije (splavare) koji su drvnu građu tranportovali niz Ibar od šuma okolini Mojstira pa sve do Kosovske Mitrovice.

Izgradnjom HE Gazivode, stvoreno je akumulaciono jezero koje počinje od Ribarića. 

U Zubinom Potoku ispod druge brane, 2014. je održano otvoreno prvenstvo Srbije u raftingu. Vodostaj na stazi dugoj oko 5 km se može regulisati sa branom. Staza je težine II-III zavisno od vodostaja.

Ibar posle brane dalje teče na istok prema Kosovskoj Mitrovici, odakle dalje teče na sever, nizvodno od Mitrovice u Ibar se uliva reka Sitnica.

Na potezu od Leposavića do Raške održava se manifestacija "Spust bez granica". 

Ibar ispod Raške ulazi u klisuru gde teče do Ušća i nama najpoznatije deonice za rafting.